Liceu din centrul Timișoarei, de la ruină la reabilitare cu bani de la bugetul local și europeni

ungur 2

Dezvoltarea industrială a Timișoarei a dus, încă din secolul al XVIII-lea, la creşterea numărului celor care doreau să înveţe o meserie, aceasta fiind categoria care avea să constituie burghezia oraşului. În 1879 se deschisese în oraş o şcoală de arte şi meserii, dar cum numărul copiilor care voiau să urmeze cursurile unei astfel de şcoli creştea, în anul 1899 a început construcţia unei noi clădiri care avea să adăpostească o şcoală cu un asemenea profil.

CITEȘTE ȘI: Turiştii dintr-o staţiune din vestul țării, nevoiţi să-şi scurteze vacanța deoarece au curent electric cu porţia

Pe baza planurilor întocmite de Albert Vigh, clădirea a fost construită de antreprenorul timişorean Eduard Reiter şi a fost terminată un an mai târziu. A fost prima clădire ridicată pe locul fostelor ziduri şi bastioane ale cetăţii din vecinătatea Castelului Huniade, care fuseseră dărâmate cu puţin timp în urmă. Fosta şcoală orăşenească de meserii, astăzi Colegiul Tehnic „Emanoil Ungureanu”, are o faţadă realizată în stil clasic şi o intrare marcată de trei arcade.

Dacă parterul iese în evidenţă prin bosajele realizate pe zidărie, cele două etaje sunt decorate cu pilaştri terminaţi în capiteluri corintice. În interior s-au amenajat spaţii mari şi luminoase, pe lângă sălile de clasă fiind prevăzute atelierele necesare şi multe alte anexe. Şcoala a fost înzestrată cu întreg utilajul necesar, de la mobilier şi material didactic până la maşinile şi uneltele de care elevii aveau nevoie pentru a deprinde diverse meserii. Ulterior, pictorul Ştefan Szönyi a realizat fresca monumentală din sala festivă, de 15 metri lungime şi patru metri lăţime, care a fost restaurată în anii ’80 de pictorul V. Ţigu.

Şcoala a fost inaugurată la 1 septembrie 1900, în prezenţa ministrului maghiar al educaţiei, şi s-a dovedit a fi extrem de folositoare oraşului, căci numărul ucenicilor a crescut de la an la an. În perioada interbelică a fost o şcoală de arte şi meserii, singura din regiune, care pregătea meşteşugari pentru întreaga provincie a Banatului, iar în 1942 a devenit liceu industrial. În 1940 au fost adăpostiţi în şcoală 102 elevi refugiaţi de la şcolile din Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare şi Târgu-Mureş. În timpul regimului comunist, liceul a fost transformat în şcoală medie tehnică pentru electroenergie şi electrotehnică, dobândind, în 1958, numele de Şcoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, păstrându-şi acelaşi nume. Astăzi, fosta şcoală de meserii este Colegiul Tehnic „Emanoil Ungureanu”.

Degradare avansată

Din nefericire, de cel puțin zece ani, situația acestei școli ultracentrale din orașul de pe Bega a ajuns una dezolantă, din cauza stării avansate de degradare a clădirii. În una din iernile trecute, pentru că frigul pătrundea prin ferestrele claselor, golurile au fost astupate cu pături, iar în încăperile situate la etajul superior apa de ploaie pătrundea prin acoperiș. Nici exteriorul nu se prezintă mai bine, pentru că tencuiala se desprinde și pune în primejdie trecătorii.

Municipalitatea a promis, încă de acum câțiva ani, că se va ocupa de reabilitarea clădirii, iar în prima lună a acestui an consilierii locali au aprobat documentaţia, indicatorii tehnico-economici şi descrierea sumară a investiţiei. Conform expunerii de motive atașate hotărârii Consiliului Local Timișoara, „din verificările vizuale și observațiile făcute la fața locului asupra clădirii-școală, în general, și asupra structurii de rezistență, au fost evidențiate următoarele: în prezent, clădirea prezintă un grad de uzură din cauza vârstei și a lipsei de intervenții majore și uniforme în vederea întreținerii; finisajele exterioare și interioare sunt supuse unor uzuri ridicate; infiltrații de apă la pereții exteriori din cauza avarierii jgheaburilor și burlanelor și a avariilor de la nivelul învelitorii prin afectarea cornișei decorative și a tavanelor de la etaj; umezirea pereților interiori de la demisol din cauza infiltrațiilor de apă; tencuiala exterioară este căzută pe porțiuni; jgheaburile și burlanele necesită reparații și înlocuiri; tâmplăria și finisajele trebuie înlocuite în totalitate”.

Finanțare aprobată

În cadrul celei mai recente ședințe, consilierii locali au aprobat cererea de finanțare pentru proiectul „Reabilitare construcții, instalații clădire B2 la Colegiul Tehnic E. Ungureanu”, depusă în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, operațiunea „Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă”.

Valoarea totală a proiectului este de 32.948.274,33 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă, 29.336.879,86 lei.

De la bugetul local va fi pusă la bătaie suma de 28.216.235,63 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, în cuantum de 3.611.394,47 lei, cât și contribuția de 83,87 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 24.604.841,16 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului. Obiectivele proiectului constau în reabilitarea clădirii, achiziția de echipamente IT și materiale didactice moderne, precum și creșterea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile educaționale.

Se estimează că vor beneficia de aceste îmbunătățiri atât peste 1.100 de elevi, cât și cadrele didactice ale colegiului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Liceu din centrul Timișoarei, de la ruină la reabilitare cu bani de la bugetul local și europeni

  1. Primarul e ocupat cu criticarea „ruinelor” care strica aspectul complexului particular Openville, n-are timp sa vada ca se degradeaza scolile, Primaria Veche, sau chiar sediul PNL.

  2. In această școală am învățat meserie, a fost o școală deosebit cu maiștri bine pregătiți.
    Am învățat multe pentru viața și sunt mândru că am absolvit această școală profesională.
    Școală merita să pregătească oameni tineri pentru viitorul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *