Liberalizarea pieței gazelor ar trebui să aducă prețuri mai mici

gaze

Prețul gazelor naturale este în scădere, dar, cu toate acestea, populația nu resimte acest lucru. Dimpotrivă, multă lume se plânge de facturile tot mai umflate, cu toate că lucrurile nu ar trebui să stea așa. Asta, pentu că liberalizarea pieței gazelor trebuie să conducă la prețuri mai mici, susține Consiliul Concurenței.

CITEȘTE ȘI: Un porc, cauza unui accident pe Autostrada Vestului, aproape de Timișoara. Foto

Liberalizarea are loc în contextul în care prețul gazelor naturale pe piețele externe înregistrează o tendință de scădere, lucru care nu mai poate fi pus la îndoială. „În contextul liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici, Consiliul Concurenței atrage atenția că, atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (clientul casnic), trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90 la sută din consumul clienților casnici.

Ca urmare, operatorii economici mari trebuie să acționeze într-un mod responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale”, conform Consiliului Concurenței. Este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă. „Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încredere că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producțiefurnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Este foarte importantă informarea continuă a consumatorilor cu privire la ofertele alternative puse la dispoziție de furnizorii de gaze naturale. Consumatorii pot evalua ofertele accesând comparatorul de prețuri pus la dispoziție pe site-ul autorității de reglementare, www.anre.ro. „În perioada următoare vom colabora cu autorităţile competente – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), dar și cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – pentru a îmbunătăţi accesul consumatorilor la informaţiile relevante astfel încât aceștia să poată lua o decizie fundamentată de contractare a gazelor naturale, dar și pentru a preîntâmpina eventuale acțiuni de blocare a migrației clienților. În același timp vom discuta cu furnizorii de gaze naturale în vederea identificării unor posibile bariere în ceea ce priveşte creşterea gradului de concurenţă în piață”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență va continua acțiunile de monitorizare și va interveni prin utilizarea tuturor instrumentelor legale pe care le are la dispoziție (în principal prin investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă și a înțelegerilor anticoncurențiale). La nivelul pieței interne a gazelor naturale mecanismele concurențiale se manifestă preponderent din anul 2015, atât pe palierul angro cât și pe cel al pieței cu amănuntul (la nivelul consumatorilor noncasnici). Etapa de la 1 iulie 2020 marchează începutul trecerii unui număr de circa 3,4 milioane de clienți casnici din piața reglementată de furnizare a gazelor naturale în cea concurențială.

Pe hârtie, totul pare frumos și în favoarea clientului, însă în realitate lucrurile nu stau deloc așa. În Timișoara, de exemplu, cei de la E.On Gaz promovează o politică asemănătoare cu cea a companiilor care dețineau monopoluri înainte de anul 1989. Doar pentru procurarea unei facturi se stă ore bune la coadă la sediul companiei, unde nu există zi să nu fie nemulțumiri din partea cetățenilor. Este clar că așa-zisele formalități pentru schimbarea furnizorului vor dura la nesfârșit, lucru pe care, probabil, se bazează și cei de la E.On. Gaz


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Liberalizarea pieței gazelor ar trebui să aducă prețuri mai mici

  1. ANRE,Consiliul Concurentei, ANPC,organisme ineficiente , pline pana la refuz de gargaragii si indolenta. Domnule jurnalist,va pun la dispozitie ,Facturi achitate incepand cu luna IAN,Febr. Mar Apri.2020 si sa le faceti publice,sa se vada cum sunt furati cetatenii Romaniei cu taxa pe contoare,taxa de scoatere,taxa de bagare,taxa de furnizare,etc care evidentiaza cresterea pretului pe MWh cu cca65% etc;etc Totul este gargara cu apa rece,adormitul Chiritoiu ia bani frumosi dar e rupt de realitate sau se preface ca majoritate politicienilor si guvernantilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *