Legea salarizării unitare creează invidii printre angajaţii primăriilor

Din cea mai mică dintre comune până la cel mai mare oraș, cu cât cresc concret salariile primarilor și viceprimarilor, după majorările decise de Parlament

Angajaţii din sistemul bugetar au aşteptat noua lege a salarizării unitare ca pe o nouă ivire a lui Iisus Hristos. Atât de mult s-a vorbit despre acest act normativ, încât toată lumea credea că avem de-a face cu un document mai important chiar decât Constituţia României. În sfârşit, actul normativ a fost adoptat, însă problemele nu au fost eliminate.

Dimpotrivă, unele dintre ele par tot mai acutizate, legea neavând darul de a stabili tocmai ceea ce ar fi trebuit să urmărească de la început: o salarizare unitară.

 

Nebunie pe capul primarilor

Cele mai mari probleme sunt în administraţia publică, tocmai pentru că legislativul a lăsat lucrurile în aer. Dacă în sănătate şi în educaţie s-a stabilit clar cât câştigă un medic, o asistentă, un profesor sau o învăţătoare, în administraţia publică, salarizarea a fost lăsată la latitudinea primarilor şi a consiliilor locale. Concret, fie că e vorba de contabil, referent, şofer sau secretară, acesta are salariul în funcţie de voinţa primarului şi a consiliilor locale.

Culmea, cei mai afectaţi de această decizie curioasă sunt chiar primarii, cărora le este pus pe cap tot personalul administraţiei. Îndeosebi la ţară, angajaţii sunt mai cârcotaşi şi găsesc chiar şi fără temei motive prin care să-l acuze pe edil că pe unul îl nedreptăţeşte, iar pe altul îl favorizează.

Dacă cineva are un venit mai mare, automat se va spune că e datorită aproprierii faţă de edilul-şef (îi duce copiii la şcoală, îi lucrează terenul, are sânii mai mari) şi de aici apar o serie de discuţii care cu greu pot fi oprite. Foarte mulţi primari au căutat să găsească formule care să evite astfel de bârfe, însă nu există o schemă clară şi fără echivoc, tocmai pentru că legislativul nu a stabilit din start un lucru fundamental: cât trebuie să fie salariul unei secretare, al unui şofer sau al unei contabile.

 

Cenuşăreasa salarizării

Tiberiu Negrei, liderul sindicaliştilor timişeni din administraţia publică locală, spune că legea salarizării nu a avut efectul aşteptat de angajaţi. Dimpotrivă, actul normativ este neunitar şi lasă loc speculaţiilor că legea a fost politizată, atâta vreme cât veniturile sunt la cheremul primarilor.

Mai mult, spune Negrei, o serie de primării nici nu au contactat sindicatele sau, în cel mai bun caz, nu au ţinut cont de părerea acestora. Negrei dă ca exemplu Primăria Oraşului Recaş, unde s-a fixat o marjă uriaşă între salariile aceleiaşi categorii de personal, astfel încât un angajat poate câştiga dublu faţă de colegul său, deşi îndeplineşte aceleaşi sarcini de serviciu.

La polul opus, al primăriilor care au ţinut cont de opinia sindicatelor, se află cele din Buziaş şi Deta. Nici la Primăria Timişoara nu este o situaţie mulţumitoare pentru sindicate, fiecare angajat primind 300 de lei în plus la salariu, dar fără a fi consultat sindicatul.

„Noi am criticat de la început acest proiect al legii. Din păcate, administraţia publică a ajuns cenuşăreasa salarizării”, spune Tiberiu Negrei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Legea salarizării unitare creează invidii printre angajaţii primăriilor

  1. Cei care lucreaza in functia de ,, operatori ,, , in trei schimburi si pe marele salar minim pe economie de 1050 lei ii compatimesc pe angajatii primariilor , saracii de ei , muncesc foarte mult si au salariile asa cum le au .

  2. Oricum este convenabil sa lucrezi in sistemul public, la institutiile bugetare unde salariile sunt trecute integral pe CONTRACT, dar la multe firme particulare se ofera o parte din salariu la negru. La companiile bugetare salariile sunt in crestere.

  3. Cand voi avea sansa vreau sa ma angajez la PRIMARIE sau PREFECTURA. Vreau un salariu decent, bun. Voi putea face un credit ipotecar.

  4. Creează invidii dar și inegalități , inechități , discriminare și pune în valoare că cine împarte parte-și face , adică primarul cu ai lui obedienți fapt pentru care nebunia este în capul primarului , așa că Olguțo mai analizează ce ai făcut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *