Lebede, raţe şi cormorani pe râul Mureş

lebede Arad

11 lebede, zeci de raţe sălbatice şi câteva stoluri de cormorani s-au strâns, la Arad, pe Mureş, în zona centrală a oraşului, într-un loc unde râul nu a îngheţat. Prezenţa insolită a păsărilor a atras zeci de curioşi, care au venit să vadă de aproape minunea.

Cele 11 lebede s-au apropiat foarte mult de mal, fiind, probabil, obişnuite cu pescarii, care le-au adus de mâncare. Surprinşi de prezenţa păsărilor, trecătorii s-au oprit să le admire şi să le fotografieze.

„Faptul că ele sunt aici prezintă o linişte pentru ele. Oamenii, în general, ar trebui să lase animalele în pace, adică să nu intervină în niciun moment. Este o migrare parţială, ele deplasându-se în locuri unde găsesc linişte”, a declarat pentru aradon.ro biologul Gabriel Herlo.

Pe malul Mureşului au ajuns şi câţiva specialişti. Ornitologii au venit şi ei să le admire.

„Întâmplător, şi eu şi soţia suntem chiar de meserie, adică ne ocupăm cu studiul păsărilor. Este o chestie care se întâmplă iarna, exemplare de lebede să caute apa dezgheţată, pentru a-şi căuta hrana şi se strâng aşa, în grupuri, iarna”, a spus ornitologul Luca Dehelean.

Printre lebedele de pe Mureş se puteau identifica şi câteva exemplare cu un penaj coloristic mai deosebit.

„Sunt păsări adulte, cele cu penaj alb, complet, cele care au şi gri sunt păsări juvenile. De anul acesta, în vară vor fi albe şi vor putea să se reproducă şi ele. Acuma stau în familie”, a precizat ornitologul Andreea Dehelean, potrivit aradon.ro.

Ornitologii îi sfătuiesc pe cei care vor merge să le admire să încerce să le observe de la distanţă şi să nu interacţioneze prea mult cu ele, pentru a nu le influenţa comportamentul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lebede, raţe şi cormorani pe râul Mureş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *