Lămâița și Păduricea sunt în grafic, skateparc-ul pare tras pe linie moartă

lamaita

Proiectele de reamenajare a câtorva dintre spațiile verzi din orașul de pe Bega fac pași mici, dar înainte. Vom ajunge să vedem, până la sfârșitul acestui an și la începutul lui 2016, câteva locuri de relaxare modern amenajate, care vor scoate sume importante din „buzunarul local”, dar vor adăuga un plus de calitate traiului din cartiere.

Nu toate firmele care au câștigat contractele pentru aceste amenajări s-au apucat însă de treabă, în unele cazuri fiind invocate anumite probleme legate de proiectare. În timp ce la Parcul Pădurice din Zona Girocului și la Balta Lămâița lucrările sunt în toi, se pare că tinerii amatori de sporturi extreme din Timișoara nu vor avea parte, nici în acest an, de un skateparc, pentru că amenajările nici măcar nu au început.

Parcul Pădurice din Calea Girocului se află în plin proces de transformare. Lucrările au început în luna martie, iar acum se poate vedea deja cum înaintează, termenul de finalizare fiind de un an. Mai întâi au fost trasate aleile, complet noi, în majoritate cu linii curbe.

În parc vor apărea câteva grădini tematice – italiană, grecească, spaniolă, englezească, dar și un amfiteatru, precum și un teren de sport și unul de fitness, piste de biciclete pentru plimbare și pentru acorbații. În zonele cu bănci va exista internet wireless. De asemenea, vor fi amenajate două lacuri cu nuferi, două poduri, o zonă cu stânci și un pârâu.

Se vor planta 1.947 de noi arbori şi arbuşti şi 1.600 de flori. Toată amenajarea va fi plătită din bugetul local și se va ridica la 4,6 milioane de lei plus TVA. În parc, muncitorii erau ieri la datorie, iar conturul câtorva dintre noile alei a fost trasat. Locuitorii din zonă au început să evite păduricea, dar urmăresc cu mult interes evoluția lucrărilor.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, se declara, zilele trecute, destul de mulțumit de modul în care înaintează investiția, care ar avea șanse de finalizare chiar înainte de termenul prevăzut în contract.

De pe Balta Lămâița n-au plecat lișițele

În cartierul Freidorf va fi reamenajată Balta Lămâița, lucrările fiind începute tot în primăvara acestui an, având termenul de finalizare în luna noiembrie.

Lucrarea, plătită de la bugetul local cu 2,1 milioane de lei plus TVA, a început cu curățarea bălții de toate gunoaiele, aruncate ani în șir de locuitorii din zonă. Cei care lucrează povestesc că au găsit pe fundul bălții, în urma dragării, chiar și un… frigider, de care cineva a găsit de cuviință să se debaraseze în acest mod. În schimb, apa pare destul de curată, vreo două familii de lișițe locuind acolo, fără probleme.

Nici peștii nu lipsesc, cu toate că, după reamenajare, este posibil ca pescuitul, acest „sport” relaxant, să fie interzis. Balta va avea două peninsule, vegetația va fi întregită, iar oamenii se vor putea odihni pe bănci. Totul este ca remanajarea să fie și întreținută, pentru că încep să se semnaleze, din nou, resturi aruncate în apă.

Nu vom avea skateparc prea curând

La sfârșitul acestei luni, ar fi trebuit terminată amenajarea noului skateparc din Parcul Central. La fața locului, însă, poate fi zărit doar un mare dreptunghi plin de nisip și pietriș, îngrădit pe alocuri, dar nici picior de muncitor.

Sursa de finanțare este tot bugetul local, din care s-au alocat 1,7 milioane de lei pentru skateparc. Firma care a câștigat licitația a decopertat asfaltul existent, dar nu a continuat lucrarea, invocând scăpări în proiectare.

Termenul de finalizare rămâne, astfel, unul nedefinit pentru amatorii de acrobații în aer liber, dar și pentru municipalitate, care dirijează lucrarea. Primăria are, de altfel, în pregătire sau în curs de execuție, și alte reamenajări ale zonelor verzi din oraș, aici putând fi menționate Parcul Justiției și malurile Begăi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns