Lacul Dracului, locul răcoros din Banat. Legenda din spatele numelui acestui loc unic

Lacul Dracului, locul răcoros din Banat. Legenda din spatele numelui acestui loc unic

Lacul Dracului, locul răcoros din Banat. Legenda din spatele numelui acestui loc unic

”Ați vizitat Lacul Dracului? O puteți face folosind traseul turistic marcat cu bandă albastră, care pornește din satul Cărbunari. Are o lungime de 8km, grad de dificultate mediu și vă va lua în jur de 3 ore să îl parcurgeți.

Vă promitem că merită efortul!”, este invitația pe care reprezentanții Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița o fac tuturor iubitorilor de drumeție, dar și curioșilor care vor să descopere legendele locului.

Lacul Dracului a fost, inițial, un lac subteran, însă prăbușirea unei bucăți din tavanul peșterii l-a expus privirilor curioase. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 700 mp și este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din țară. Are un diametru de 20m, iar adâncimea maximă variază între 9 și 12 m.

CITEȘTE ȘI: Vestul țării, sub cod portocaliu de ploi torențiale

”Un loc atât de frumos nu putea să nu fie învăluit de legende. Cea mai cunoscută dintre ele spune că un cioban care păștea caprele lângă apele Nerei, în apropiere de Poiana Meliugului, și-a aprins un foc la intrarea în peșteră când, deodată, din lac a apărut un omuleț care ținea în mână un pește. Arătarea l-a provocat pe păstor să îi frigă peștele fără ca acesta să se îndoaie. Ciobanul a spus că acceptă rămășagul doar dacă și omulețul îi va frige un cap de țap fără ca animalul să rânjească.

Apoi, a tras în țepușă peștele, de la cap la coadă, și l-a fript fără ca acesta să se îndoaie. Încercând să nu piardă rămășagul, arătarea a legat botul țapului cu funie de tei, însă aceasta a ars și, prăjindu-se, țapul și-a arătat dinții. Furios că a fost învins de cioban, omulețul s-a aruncat în apa lacului, iar ciobanul și-a dat seama că era însuși Diavolul. De atunci, lacul poartă acest nume.

Parcul nostru este plin de astfel de locuri încărcate de legende. Trebuie doar să doriți să le vizitați! Noi vă stăm la dispoziție cu informații și recomandări.

Proiectul “Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020”, transmite sursa citată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *