La Timişoara, pericolul vine de pe asfalt, dar și din iarbă

capusa 1

Viitoarea capitală culturală europeană are multe aspecte de îmbunățățit în ceea ce privește siguranța cetățeanul. O simplă plimbare prin oraș expune locuitorii și turiștii la două mari pericole asupra cărora medicii atrag atenția: câinii și căpușele.

Mușcăturile acestora pot fi cauzatoare de boli infecțioase grave. În medie, zilnic, trei persoane cad victime colților patrupedelor nesupravegheate, iar aproape șase sunt înțepate de insecte posibil purtătore de Borrelia.

”De la începutul acestei luni, 67 de persoane s-au prezentat la spital cu plagă mușcată de câine. De asemenea, numai în iunie, au fost 108 pacienți înțepați de căpușe”, a precizat, marţi, medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Nesiguranță și disconfort

Într-o zi petrecută în Timișoara nu se poate să nu dai pe stradă de un câine neînsoțit de stăpân. Fie în apropierea blocurilor, fie în preajma unor magazine sau în zonele de case, în apropierea unor obiective precum Muzeul Satului, patrupedele nesupravegheate atrag ”atenția” trecătorilor.

Deși majoritatea animalelor nu sunt agresive, simpla lor prezență creaeză un sentiment de nesiguranță și disconfort. În anumite situații însă persoane nevinovate au parte de câte o nenorocire din cauza faptului că nici autorităților și nici semenilor nu le pasă de câinii lăsați să se plimbe în voie pe străzi.

”Rabia este o boală gravă, cu o evoluție rapidă care, invariabil, duce la deces. Vaccinul antirabic trebuie administrat cât se poate de repede. Prezintă maximă urgență pacienții la care plaga mușcată este localizată în zona capului, pentru că virusul poate ajunge mai repede la creier. Perioada de incubație a bolii poate fi de la câteva săptămâni la câteva luni. În general, câinii din Timișoara nu sunt periculoși din acest punct de vedere. În județul Timiș, doar zona Făgetului este cunoscută ca rabigenă”, a adăugat Virgil Musta.

DSP Timiș solicită măsuri urgente de dezinsecție

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș avertizează populația privind riscul de îmbolnăvire prin înțepătura de căpușe. Potrivit specialiștilor, căpușa poate transmite Borelioza sau Boala Lyme, Febra de Colorado, Tularemia, afecțiuni care au ca manifestare comună febră mare, dureri de cap și musculare, fotofobie, vărsături, greaţă, oboseală.

”În contextul în care apar tot mai multe cazuri de înțepătură, specialiștii recomandă populației atenție mărită în cazul în care frecventează zonele verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale: câini, pisici, animale de la gradina zoologică. Noi am trimis adrese atât Primăriei Timișoara, cât și autorităților din celelalte localități, precum și Consiliului Județean Timiș pentru a se lua toate măsurile ce se impun privind dezinsecția tuturor zonelor”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Locurile cele mai frecvente unde se pot adăposti capușele sunt reprezentate de zonele verzi, în special acolo unde acestea sunt mărginite de gard viu, arbuști sau arbori cu coroana bogată, pe lângă ziduri de piatră, bolovani ornamentali și foișoare.

Principalele măsuri de prevenire impun: reducerea înălțimii ierbii la minimum și îndepărtarea buruienilor și a resturilor vegetale din preajma accesoriilor de decor; evitarea amplasării locurilor de joacă la marginea gazonului sau sub arbori cu coroană bogată; rărirea coronamentului arborilor și arbuștilor care mărginesc gazonul, cu scopul de a micșora zonele de umbră, propice dezvoltării capușelor.

Din păcate, primăria Timișoara nu are nici în acest an un contract de dezinsecție, procedura de atribuire fiind blocată de un proces aflat de trei ani pe rolul instanțelor de judecată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *