La Timișoara, copiii bolnavi vor fi operați de… roboți

chirurgie pediatrica

Acest lucru nu este determinat de lipsa medicilor ci de alinierea la cele mai noi tehnologii din lumea medicală.

În acest an, la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara va fi implementată chirurgia robotică. Fundația Botnar, Basel Elveția a pus la dispoziție aparatura necesară, iar Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” s-a angajat să finanțeze întreținerea echipamentelor și să asigure consumabilele necesare până la finele anului 2022.

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unui proiect finanțat cu trei milioane de dolari. În prezent, costurile unei astfel de intervenții chirurgicale se ridică la aproape 4.000 de dolari.

Pentru ca specialiștii timișoreni să poată ghida robotul, echipa medicală a urmat un stagiu de pregătire în Israel.

Primele intervenții vor fi efectuate în curând la Timișoara, chirurgii timișoreni urmând să colaboreze cu medici străini, dar și cu colegi de la Spitalul Județean din Timișoara unde astfel de operații au mai fost efectuate în ultimii trei ani.

Chirurgia robotică este cea mai avansată tehnică medicală în momentul de față. Este o metodă minim invazivă cu o acuratețe și precizie excepțională, cu vizibilitate mai bună și rezultate superioare altora.

În acest caz, chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează de la distanță robotul, fiind așezat la o consolă în sala de operație. Sistemul computerizat transformă mișcarea mâinilor în impulsuri transmise brațelor robotice. Astfel de intervenții presupun incizii mai mici și o pierdere mai redusă de sânge.

Copiii care sunt operați prin chirurgie robotică resimt mai puțin durerea postoperatorie, stau mai puțin în spital, se recuperează mai rapid și își reiau mai repede activitatea cotidiană. Chirurgia robotică poate fi utilizată într-o varietate mare de afecțiuni: malformații renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator, dar și în boli oncologice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “La Timișoara, copiii bolnavi vor fi operați de… roboți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *