La Școala din Dumbrăvița s-a dat startul evenimentelor U*NIGHT

La Școala din Dumbrăvița s-a dat startul evenimentelor U*NIGHT

La Școala din Dumbrăvița s-a dat startul evenimentelor U*NIGHT

Sub genericul U*NIGHT în care se circumscrie, în acest an, evenimentul Noaptea Cercetătorilor, la Școala Gimnazială Dumbrăvița a avut loc astăzi, 23 septembrie, prima activitate asociată acestui amplu proiect.

Zeci de elevi ai școlii au avut prilejul de a descoperi fascinanta lume a științei și cercetării, participând la o serie de experimente, sub coordonarea cadrelor didactice, a cercetătorilor și a studenților din cadrul facultăților de fizică, chimie, geografie, biologie, arte și design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

”Ne-am dorit să venim în sprijinul elevilor care nu ajung atât de ușor la Timișoara și să surprindem, vorbind de popularizarea științei și a cercetării, nu doar mediul urban, cât și pe cel semiurban și rural.

Ne bazăm pe acești tineri, sperăm să îi atragem spre această zonă minunată a cercetării, lăsând-o pe mâini bune”, a declarat prodecanul Facultății de Fizică a UVT, conf. dr. Marius Ștef, coordonatorul proiectului.

”Descoperă-ți mediul!”, evenimentul educațional organizat cu sprijinul directorului Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar din cadrul UVT, prof. Marin Popescu, a fost găzduit cu o mare deschidere de echipa managerială a unității de învățământ din Dumbrăvița, respectiv de către directorul Adrian Nicola și de cei doi directori adjuncți – Ioana Avrămuți și Miruna Popi -, îndeosebi prin prisma faptului că astfel de activități menite să-i aducă mai aproape pe elevi de cunoaștere nu se derulează în mod frecvent și nu pot avea loc în orice locație.

”Am fost bucuroși să găzduim acest eveniment. Elevii au fost entuziasmați, apetitul lor pentru științe fiind stimulat prin activitățile la care au participat. Sperăm să avem parte de cât mai multe acțiuni de acest gen”, a subliniat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Dumbrăvița, Ioana Avrămuț.

La eveniment, a fost prezent și primarul localității, Horia Bugarin.

Programul Nopții Cercetătorilor organizat de UVT va continua cu o serie de conferințe, experimente interactive, dezbateri și concursuri cu premii, pe tot parcursul zilei de 30 septembrie, încheindu-se cu un post-eveniment similar celui desfășurat la Școala Gimnazială Dumbrăvița, pe data de 6 octombrie, la școala din Ciclova Română, județul Caraș-Severin.

Din programul zilei de vineri, 30 septembrie:

– 10 – 12 Grădina Urbană, Universitatea de Vest din Timișoara
Science Cafe – „Ce este economia circulară?” (Dr. Alexandra Petcu)

– 15 – 17,30 Cinematograful Victoria din Timișoara (Str. C. Porumbescu, nr. 2) – Maratonul cercetătorilor

– 17,30 – 21 – dezbateri: Aula Magna a UVT

– 17 – 20 ExperimentariumTM, Timișoara – ”Cum să devii cercetător?” (experimente interactive)

Accesul este liber pentru public.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual care se organizează în aceeași zi, simultan în peste 25 de țări europene (în acest an este vineri, 30 septembrie), pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, cea din Timișoara desfășurându-se în 2022 prin organizarea asigurată în cadrul Alianței UNITA, compusă din universități din Italia, Spania, Franța, Portugalia și România, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Lidl reduce programul magazinelor pentru a face economie de curent. Noul orar de funcţionare

Potrivit organizatorilor, scopul principal al evenimentului este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii, într-un cadru relaxat şi prietenos, dar și de a promova conștientizarea publicului în legătură cu problemele globale pe care știința încearcă să le soluționeze.

Unul dintre mesaje este acela de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi, cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi.

Prin intermediul acestui eveniment, se readuc în atenția publicului fenomene ale naturii întâlnite în viața cotidiană, cărora fizica le conferă o explicație științifică spectaculoasă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La Școala din Dumbrăvița s-a dat startul evenimentelor U*NIGHT

  1. Așa mai putem speră, că Romania nu e complet pierduta😍 cu acești tineri frumoși…👏👏👏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *