La mulți ani, România!

romania 2

Ziua Națională a României, de la Revoluție încoace sărbătorită la 1 Decembrie este una cu rezonanță în istoria noastră, dar și un prilej de a ne aduce aminte cine suntem și cărui colț de lume îi aparținem. Când cineva îți spune „La mulți ani” și nu e nici ziua ta de naștere, nici cea de nume, înseamnă că e ziua țării în te-ai născut, trăiești ori pe care o ai în gând.

E ziua tuturor românilor de acasă și de oriunde s-ar afla ei pe glob. De 1 Decembrie se sărbătorește românește și se transmit gânduri frumoase celor dragi, dar și oricăror cunoscuți sau necunoscuți care vorbesc în limba ta și nutresc aceleași simțăminte. Există și o fericită zicere despre ceea ce trăiește fiecare în ziua tuturor semenilor din nația noastră: „Mândru că sunt român”.

De obicei când e Ziua Națională bucatele puse pe masă și vinul sunt românești, dacă altele din lumea largă aflate pe raftul hypermaketului nu sunt singurele care se găsesc sau se dovedesc a fi mai ieftine. La bucate bune, de oriunde ar fi provenit ele, merge bine portul, dansul și cântecul popular. Așa că, în fiecare casă se poate auzi muzica tradițională de la televizor.

Până aici toate sunt bune și sărbătorești, deși nu toți românii au motive de bucurie și de petrecere în această zi a țării lor.

România de astăzi, la sărbătoarea ei cea mare, nu se mai înfățișează idilic, la fel ca-n peisajele cu drumuri prăfuite și care cu fân trase de boi venind agale pe ele. Ori cu feciori și fete de altădată cu flori de câmp în păr. Este o țară în care se trăiește nu doar bine, ci mai ales dramatic.

În cei 27 de ani de libertate, România și românii nu și-au găsit întotdeauna cadența dorită în această lume deschisă, globalizată în care trăim. Astăzi se încearcă fel de fel de tertipuri pentru a da mai multă notă românescă vieții.

Poți întâlni campanii de promovare a produselor românești de genul „Fabricat în România”, prin care ești îndemnat să cumperi ceea ce e realizat în țară.

E în vigoare și o lege care obligă hypermarketurile să pună în rafturi 51 la sută produse românești, pentru care putem avea parte de o procedură de infringement din partea UE. La cei 98 de ani de la momentul istoric al Marii Uniri de la Alba Iulia, la Ziua Națională peste 3,5 milioane de români nu sunt acasă, ci peste tot pe mapamond, chiar și acolo unde nu te aștepți.

Pentru ei, 1 Decembrie înseamnă cu adevărat o sărbătoare, mai ales dacă dorul de țară, de cei dragi, li s-a cuibărit în inimi. Acasă lucrurile stau însă amestecat. Adică bunele și relele merg mai departe.

Am văzut o declarație a unui oficial român la ONU care susținea că ”România a fost vândută de cei care au preluat puterea în 1989 și apoi și-au dat-o unul altuia timp de 27 de ani, România nu mai deține nimic, nu are economie”.

Tot acesta spunea că „falimentul este o chestiune de probabilitate matematică pentru România”. Dacă-i așa nu prea am mai avea motive să fim mândri și nici să petrecem. Cu siguranță, însă, aceasta e doar o părere și atât.

Îl contrazic din toate colțurile cei ce dezvoltă România pas cu pas, redându-i speranța și sensul. România a renăscut și se îndreaptă spre viitor, pe măsură ce depășește trecutul și își asumă prezentul.

Să avem încredere în ea, chiar dacă nu mai este moda să fii patriot, iar dragostea de țară nu mai reprezintă un sentiment cu care să te mândrești. Și, mai ales, să reînvățăm să credem în noi. La mulți ani, România!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “La mulți ani, România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *