La Mulți Ani, Doina Popa!

La Mulți Ani, Doina Popa!

E, din 2019, Cetățean de onoare al Timișoarei și, de mai bine de cinci decenii, Cetățean de onoare al celei mai frumoase dintre lumile posibile, cea a teatrului românesc. Astăzi, Doina Popa, al cărei nume a ajuns să se confunde cu acela al Fundației Culturale Artmedia din urbea de pe Bega, împlinește 82 de ani.

Înfiinţată în octombrie 1992 de Doina Popa şi Lucia Nicoară, care au avut-o alături şi pe economista Adriana Strâmtu, Artmedia, etichetată de maestrul Radu Beligan ca fiind „un Teatru al Teatrelor”, a parcurs până în prezent două etape distincte. Primele 27 de stagiuni au adus publicului timişorean vedete ale Teatrului românesc în spectacole deosebite.

În top se afla „Danaidele” (cu un colectiv de 136 de persoane), creaţie a lui Silviu Purcărete, „Hamlet” a lui Vlad Mugur, „Numele trandafirului”, o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti, „Cocoşatul de la Notre Dame”, baletul Teatrului Naţional din Pecs, ”Tache, Ianke şi Cadîr”, cu Radu Beligan, Dem Rădulescu şi Ion Lucia, n spectacol care a inaugurat in 19-20 octombrie 1992 prima stagiune Artmedia, „O scrisoare pierdută” de la Teatrul de Comedie Bucureşti, „Romeo şi Julieta”, apoi „Regele Lear”, aduse de la Teatrul Globe din Londra, „Cafeneaua”, o producţie a Teatrului Bulandra.

Acestor peste două de spectacole li se alătură cele organizate pentru premierea elevilor olimpici, dar şi cele peste 120 de one man show-uri prezentate la cafenelele literar – artistice de la Viennesse, Do Stil, Club 30, recitaluri cu adevărat senzaţionale susţinute de Radu Beligan, Ştefan Iordache, Dan Puric, Ilie Gheorghe, Stela Popescu, Florin Piersic Senior şi Junior, aşteptate şi urmărite cu interes de timişoreni.

”A doua etapă din viaţa fundaţiei a început o dată cu cea de-a 28-a stagiune (2019-2020), ştafeta fiind preluată de tânara echipă Ana Maria Iacob şi Adriana Cnejevici, care şi-au propus să extinda activitatea oarecum clasică a Artmediei, aducând un suflu nou. Au dorit şi au reuşit să organizeze turnee în diferite oraşe din ţara, să prezinte spectacole şi în alte spaţii din Timisoara, să promoveze actori şi regizori tineri.

Din păcate, s-a declanşat pandemia care ne-a marcat pe toţi, iar asta ne-a provocat să ne reinventăm. A fost necesar să găsim noi modalităţi de a păstra publicul în contact cu lumea teatrului, dar şi să găsim resurse pentru a veni în sprijinul spitalelor, bolnavilor şi celor atinşi de virusul ucigător.

Aşa s-a născut <<Maratonul Solidarităţi>>, un serial de 18 episoade axate pe mari vedete prezente în spectacolele Artmedia (Maia Morgenstern, Florin Piersic, Oana Pellea, Horaţiu Mălăele, Adriana Trandafir, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Marius Manole), de data aceasta ca protagoniste ale unor filme realizate de cineastul Victor Popa, difuzate la Tele Europa Nova şi pe pagina de Facebook Artmedia. La finalul fiecărui episod, telespectatorii erau invitaţi să doneze doi euro pentru Spitalul de boli infecţioase <<Victor Babeş>> din Timişoara.

A doua campanie umanitară, în cadrul căreia s-au strâns aproape 60.000 de lei pentru Asociaţia <<Salvaţi Copii>>, a fost declanşată de ziua de naştere (27 ianuarie) şi de nume (Florii) a lui Florin Piersic, cu sprijinul ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului”, a explicat, în ajunul aniversării sale, Doina Popa.

Tot ieri, ea a fost bucuroasă să primească un mesaj frumos chiar de la Florin Piersic. Celebrul actor i-a scris: „Iubită, inegalabilă, stimată și încărcată de prea mult suflet: Doamnă de Poveste, Doina Popa, îţi urez să depășiți cu mult vârsta mea. Facem parte din aceeași familie de mari iubitori de teatru. Dumneavoastră care, de mulți, prea mulți ani, îmi arătați atâta prietenie și dragoste, îmi aduceți în amintire o întâlnire pe care am trăit-o cândva în Gara de Nord, unde o femeie vindea bilete de papagal. Le extrăgea un peruş, Cico. I-am dat femeii zece lei, deşi îmi ceruse doar cinci, iar papagalul a scos cu ciocul un bileţel pe care scria atât: <<O să trăiţi mult peste 92 de ani>>. De ziua ta, îţi doresc să ţi se întâmple ce mi-a prezis mie papagalul. Îţi doresc, iubită Doina Popa, sănătate, bucurii, şi nutresc speranţa că ne vom revedea în curând la Timişoara”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *