La loc comanda cu impozitele locale! Direcția Fiscală Timișoara încasează banii doar de săptămâna viitoare

directia fiscala

Cu toate că, inițial, conform datelor puse la dispoziție de municipalitate, era vorba ca plata impozitelor și a taxelor locale să se reia începând de ieri, Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a preferat să mai amâne cu o săptămână reluarea programului de încasări, motivația oficială fiind că sunt foarte multe modificări de făcut la programele informatice și că au intervenit schimbări în ceea ce privește taxele și impozitele locale.

Locuitorii orașului de pe Bega se pot adresa, însă, direcției cu orice alte probleme. În ceea ce privește dările către bugetul local, vestea bună o constituie faptul că acestea vor fi, în parte, mai mici decât anul trecut. Cu atâtea scăderi de taxe, atât la nivel central, cât și local, ar fi ușor să ne imaginăm că va da bunăstarea în acest an peste români, în general, și peste timișoreni, în special. Pare, însă, prea frumos ca să fie și adevărat, iar 2017 de-abia a început.

În luna noiembrie a anului trecut, consilierii locali timișoreni au aprobat modificarea unor taxe și impozite, în general prin scăderea acestora. Astfel, la impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, pentru imobilele rezidențiale și clădirile-anexă, în 2016, cota era de 0,1 la sută din valoarea impozabilă a clădirii, iar în 2017 se reduce la 0,08 la sută, procentul minim prevăzut prin noul Cod fiscal.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, în 2016 s-a aplicat o cotă de 0,6 la sută din valoarea impozabilă a clădirii, iar în 2017 se reduce la 0,2 la sută.

În cazul clădirilor rezidențiale deținute de persoanele juridice, cota era de 0,1 la sută din valoarea impozabilă, aceasta reducându-se în 2017 la 0,08 la sută, nivelul minim stabilit prin lege.

Pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice se menţine, și în acest an, unu la sută din valoarea impozabilă a clădirii.

Va fi păstrată bonificaţia de zece la sută la plata cu anticipaţie a impozitului datorat pentru întregul an pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport de către contribuabilii persoane fizice, până la data de 31 martie a anului 2017. Timișorenii care dețin mașini hibride nu vor plăti impozit pe autoturisme şi scade impozitul pentru nave de sport și agrement de la 1.119 la 500 de lei.

 

Spectacolele nu vor fi taxate

Pentru 2017, având în vedere că Timişoara este desemnată pentru anul 2021 Capitală Culturală Europeană, în vederea încurajării organizării de spectacole, de evenimente culturale, artistice şi sportive, nu se va plăti deloc impozit, nici pentru reprezentațiile de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau alte manifestări muzicale, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională și nici în cazul oricărei alte manifestări artistice.

Se reduc și unele taxe pentru eliberarea anumitor avize sau autorizații, de exemplu, cea pentru eliberarea certificatului de urbanism sau cea pentru eliberarea de urgență a autorizației de construire.

Pentru eliberarea certificatului de urbanism, în 2016, în funcție de suprafața vizată, taxele au fost: până la 150 mp inclusiv – șase lei (a devenit cinci lei); între 150 și 250 de mp a fost șapte lei (este șase lei); între 251 și 500 mp a fost nouă lei (este șapte lei); între 501 și 750 mp a fost 12 lei (va fi nouă lei); între 651 și 1.000 mp a fost 14 lei (va fi 12 lei).

Taxa pentru eliberarea unei autorizații privind lucrările de racorduri și branșament în rețelele publice de apă, canalizare, gaz, termice, energie electrică, televiziune a fost de 13 lei pentru fiecare racord, iar în 2017 va fi de cinci lei pentru acest serviciu.

Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală a fost de nouă lei şi va fi de doar un leu.

Se diminuează și taxa pentru eliberarea autorizației de construire în regim de urgență, care va fi de zece la sută din contravaloarea taxei pentru eliberarea autorizației, scăzută de la contravaloarea normală a taxei plus 1.000 de lei.

De asemenea, din acest an se reduce la jumătate taxa pentru vizarea autorizației de transport public de persoane în regim de taxi, care va fi de zece la sută din tariful inițial.

Mijloace de plată

Timișorenii nu trebuie să se înghesuie la ghișeele Direcției fiscale pentru a-și plăti dările, ei fiind obișnuiți de mai mulți ani cu metodele alternative. Taxele și impozitele pot fi plătite atât la ghișeele poștale, cât și prin internet-banking sau cu ajutorul sistemului de plată online al Primăriei Timișoara, șirurile lungi de persoane în vârstă așezate la coadă în frig tinzând să devină astfel o amintire.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *