La 21 de ani de la demilitarizarea Poliției Române, IPJ Timiș se declară “obiectiv militar asimilat” și schimbă locul protestului față de corupția din sistem

La 21 de ani de la demilitarizarea Poliției Române, IPJ Timiș se declară “obiectiv militar asimilat” și schimbă locul protestului față de corupția din sistem

La 21 de ani de la demilitarizarea Poliției Române, IPJ Timiș se declară “obiectiv militar asimilat” și schimbă locul protestului față de corupția din sistem

Miercuri, 6 septembrie, Comisia de Avizare a Adunărilor Publice din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat desfășurarea acțiunilor de protest față de corupția din Poliția Română, în perioada 11-14 septembrie, chiar în scuarul din fața sediului de pe bd. Take Ionescu 44-46 al Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. După ce vineri, 8 septembrie, știrea a devenit publică, organizatorul protestului, ONG-ul Inițiativa Timișoara, a fost anunțat, în cursul serii, printr-un email, de către respectiva comisie, că avizul din 6 septembrie a fost anulat, fiind emis un alt aviz, cu aceleași date, dar cu un alt loc de desfășurare a protestului: Piața Libertății.

La 21 de ani de la demilitarizarea Poliției Române, IPJ Timiș se declară “obiectiv militar asimilat” și schimbă locul protestului față de corupția din sistem

Iată conținutul mesajului primit de organizatori pe e-mail din partea Primăriei Timișoara: “Conform art. 5 alin. 1 din Legea 60/1991 Organizarea și desfășurarea adunărilor publice sunt interzise în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, stațiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităților economice cu instalații, utilaje sau mașini cu grad ridicat de pericol în exploatare. Având în vedere sesizarea IPJ Timiș referitoare la faptul că sunt obiectiv militar asimilat și în curtea instituției funcționează o structură de informații din care fac parte militari, vă rugăm să aveți în vedere avizul transmis ulterior cu mențiunea că cel precedent a fost anulat”.

Din câte se pare, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, chestorul Alin Petecel, n-a aflat nici până la această oră că instituția pe care o reprezintă a fost… demilitarizată în urmă cu 21 de ani! Deci nici vorbă ca IPJ Timiș să fie “obiectiv militar asimilat”. În chiar articolul 1 din Legea nr. 360/6 iunie 2002 privind Statutul polițistului, se consemnează că “poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului”. Actualul statut special al polițistului a fost una dintre condițiile obligatorii ale accederii României în Uniunea Europeană, prevăzută în etapa de preaderare, la Capitolul Justiție și Afaceri Interne.

De altfel, în fața sediului IPJ Timiș, de pe Bd. Take Ionescu 44-46, nu există indicatoare cu avertizări, de genul interzicerii fotografierii, a accesului, etc, așa cum se întâmplă în cazul unităților militare. Mai mult, scuarul din fața instituției, acolo unde s-a aprobat inițial desfășurarea protestului, este deschis non-stop circulației publice, nimeni n-are nevoie de nici o aprobare specială pentru a trece pe acolo.

În ceea ce privește faza cu “în curtea instituției funcționează o structură de informații din care fac parte militari”, din nou, ne punem întrebarea ce legătură are clădirea în care își desfășoară activitatea Serviciul județean de protecție internă Timiș cu locul protestului, din moment ce cele două puncte de interes se află la o distanță de câteva zeci de metri unul față de altul?! Respectivul serviciu funcționează într-o clădire învecinată cu cea a IPJ Timiș, ba chiar situată pe o altă stradă, Academician Dimitrie Gusti, nu are nici în clin, nici în mânecă cu scuarul din fața sediului IPJ, perimetru care este, repetăm, deschis non-stop circulației publice!

La 21 de ani de la demilitarizarea Poliției Române, IPJ Timiș se declară “obiectiv militar asimilat” și schimbă locul protestului față de corupția din sistem

În clădirea încercuită din stânga funcționează Serviciul județean de protecție internă Timiș, la câteva zeci de metri de scuarul din fața IPJ Timiș, indicat cu săgeți (Sursa foto: Google Maps)

Trist, dar adevărat: un chestor de poliție care se plimbă cu mașina de serviciu în vacanță a ajuns să subordoneze primăria orașului în care s-a declanșat Revoluția din Decembrie 1989…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “La 21 de ani de la demilitarizarea Poliției Române, IPJ Timiș se declară “obiectiv militar asimilat” și schimbă locul protestului față de corupția din sistem

 1. . „Mulțumim” domnului Cosmin Tabără , viceprimarul Timișoarei, pentru avizul „pozitiv” al protestului organizat, la o statuie din piața Libertății. Să așteptați cu mâna întinsă voturi la anu….. că vom veni….

  Mare om, mare caracter. Vedem că susțineți puternic „libertatea de exprimare” a cetățenilor care v-au votat 🙈🇷🇴 🤢🤮

  „Mulțumim” Primăria Municipiului Timișoara Sunteți niște spumpi 🤬#@$&_&+”‘;………Sunt dezgustat de toată conducerea politică ce susține altceva, decât interesele cetățenilor

  „Mulțumim” Ministerul Afacerilor Interne, Romania că nu e în stare să facă curățenie generală în sistem….. 🙈👮 (Afaceri interne)

  Dom’ primar Dominic Fritz , sigur mai conduceți primăria?! 🤔Nu se vede 🙈

  „Trist, dar adevărat: un chestor de poliție care se plimbă cu mașina de serviciu în vacanță a ajuns să subordoneze primăria orașului în care s-a declanșat Revoluția din Decembrie 1989…”

 2. Să înțeleg că, în perimetrul cu pricina, domnii polițiști vând droguri exact în orele de serviciu? Îmbrăcați în uniformă? Dezgust total. Cine să vă mai respecte? Incredibil! Desigur, întâi am fost stupefiat că instituția va fi pichetata. Cum, fata mare numită pompos Poliția Națională?!? Dar acum e limpede că fata e chiar gravidă. Petecelule, ție chiar nu ți-e rușine? Ce să mai zic de indivizii de la primărie, ton în suc propriu? Schimbați avizele de azi pe mâine? Aveți ceva petice?

 3. Chiar nu se înțelege că dorim doar să beneficiem de ajutor din partea Poliției, că dosarele deschise spre soluționare ( furturi/ daune) ar trebui închise DOAR soluționate și că ne dorim să credem în educația pe care o dăm copiilor referitor la Poliția Română…cinste, onestitate, ÎNCREDERE?

 4. Din câte văd, corupții din poliție sunt deranjați de cetățenii care cer curățenie în instituții. Țineți-o tot așa, tovarăși. Veți da socoteală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *