Kunsthalle Bega s-a deschis cu o expoziţie spectaculoasă (galerie foto)

kunsthalle bega 4

Un spaţiu generos, venit ca o gură de aer proaspăt, de care Timişoara şi mai cu seamă tânăra şi foarte tânăra generaţie de artişti vizuali ai acesteia, deschişi noului, experimentului şi ineditului în toate formele sale, aveau foarte mare nevoie: aşa ar putea fi descrisă Kunsthalle Bega, prima de felul său din România, inaugurată vineri pe Calea Circumvalaţiunii nr. 10 printr-o spectaculoasă expoziţie de grup intitulată „Seeing Time” şi propusă de 11 artişti care au absolvit de curând Facultatea de Arte şi Design din oraşul de pe Bega.

Un public numeros, alcătuit din oameni de cultură, creatori consacraţi, dar şi tineri non-conformişti, a trecut pragul noii incinte lansate pe orbita culturală a urbei de Fundaţia „Calina”, admirând şi comentând cu entuziasm lucrările semnate de Dona Arnakis, Cătălin Bătrânu, Lera Kelemen, Elena Langă, Bogdan Matei, Andreea Medar, Silvia Moldovan, Andrei Pituţ, Ana Maria Szőllősi, Ion Toderaşcu şi Bogdan Tomșa.

„Artă la maxim!”, a fost sentinţa unuia dintre junii privitori, o sentinţă ce reuşeşte din plin să sintetizeze atmosfera momentului.

Fundația „Calina” a avut diverse momente de intensitate : „cub alb” / „influența discursului estetic” / „platforma teoretică” / „zonă a culturii vizuale interesată de proiectele full spectrum istorie.mit.loc.ecologie.lege”, toate susținute de prezentări, dezbateri, seminare și expoziții. Kunsthalle Bega, un proiect al Fundaţiei „Calina” inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan (curatorul expoziţiei „Seeing Time”) și Bogdan Rața, continuă programul organizaţiei, acomodând calitățile muzeale la practica artiștilor și acordând „Bega Artprize”, o distincţie anuală pentru un curator.

„Ideile bune se asimilează foarte încet. De aceea, un premiu care onorează profesia de curator o să pară o extravaganță în scena de artă contemporană. Curatorul/curator de muzeu, curator de proiecte teoretic critice, curator cu agendă radical politică, curatorul cercetător, curatorul independent/închis constituie persoana unde estetica întâlnește etica. Deciziile curatoriale sunt mereu discutate și disputate de instituții, artiști, critici, colecționari și galeriști.

De obicei, curatorii nemulțumesc pe toată lumea. Puterea lor este ori foarte mare, ori nu există deloc. Vizibilitatea lor este ori de covor roșu, acei curatori star, ori de underground clandestin și periculos. Pentru a-și menține independența, un curator trebuie să fie diplomat, contabil, organizator de expoziții, stilist, arhivar, antrenor și psiholog. Etica lui trebuie să rămână clară și lucidă.

Curatorii sunt uitați de toate structurile importante ale artei contemporane. De ei îți amintești doar în momente de impas, atunci când artiștii nu mai au răspunsuri, când expozițiile au clacat, când lumea devine nervoasă. Un premiu pentru un curator și pentru munca lui reprezintă cea mai prețioasă recunoaștere a scenei de artă contemporană.

Cu un curator foarte bun, expozițiile devin mai bune și mai frumoase, artiștii mai faimoși, iar lumea artei, mai însemnată. Bega ArtPrize va realiza această stare prin premiul anual oferit, pentru prima dată în România, unui curator”, subliniază iniţiatorii acestui proiect.

Kunsthalle Bega va găzdui şi „Punch Satelit” Timişoara, cel dintâi spațiu fizic ce extinde librăria online www.p-u-n-c-h.ro, în care va fi prezentată o selecție consistentă din titlurile distribuite.

Iniţiată în 2014 ca librărie online specializată în publicații dedicate teoriei și practicilor contemporane în artă, arhitectură, design și arii conexe, „Punch” și-a extins activitatea, din 2016, prin propriul program editorial susținut de Asociația Culturală Solitude Project.

„Punch” participă regulat și la târguri internaționale specializate în cărți de artă găzduite de organizații de artă prestigioase, prezentând o selecție de cărți și ediții despre și de artiști contemporani români.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Kunsthalle Bega s-a deschis cu o expoziţie spectaculoasă (galerie foto)

  1. Nu suna mai bine „kunsthalle”, decat galerie de arta??? E bine ca macar artistii privesc spre vest, intr-acolo unde nu este totul „rosu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *