Klaus Iohannis a elogiat Timișoara

Preşedintele României s-a aflat, vineri, la Timişoara, unde a participat la mai multe evenimente. Pentru început, Klaus Iohannis a vizitat sediul Memorialului Revoluţiei, locul unde sunt păstrate simboluri ale evenimentelor din Decembrie 1989. A fost prezent şi primarul Nicolae Robu, căruia preşedintele României i s-a adresat cu apelativul „primarul general”. Imediat, Robu a ţinut să dea un răspuns: „Aşa îi place domnului preşedinte, să mă ridice în funcţie”.

La Timişoara, ca acasă

După scurta vizită de la Memorialul Revoluţiei, şeful statului s-a îndreptat spre Universitatea de Vest, unde a participat la dezbaterea organizată de aniversarea a 75 de ani de când a luat fiinţă această instituţie de învăţământ superior. Evenimentul a fost unul de amploare, fiind prezenţi oaspeţi străini din nu mai puţin de 17 ţări, dar şi autorităţi locale, oameni de afaceri, membri de onoare ai universităţii (Maia Morgenstern, Marcel Iureş şi Dumitru Prunariu), precum  şi  alte personalităţi publice. Cu această ocazie, a fost dezvelită şi o placă omagială, reprezentând decretul regal emis de Majestatea Sa Mihai I referitor la înfiinţarea universităţii timişorene.

Iohannis a vorbit foarte frumos despre Timişoara, un oraş despre care a avut numai cuvinte de laudă: „Îmi face mare plăcere ori de câte ori vin la Timişoara, mai ales când sunt în mediul academic. Aici mă simt ca acasă. Timişoara este un exemplu de bună gospodărire şi de mobilizare locală, este un oraş dinamic, dezvoltat şi tolerant”, a spus Iohannis, care a evidenţiat creşterea economică din Timişoara şi meritele acestui oraş şi ale investitorilor ei în combaterea şomajului.

De asemenea, preşedintele României a vorbit în termeni elogioşi despre Univeritatea de Vest, despre care a spus că este o instituţie prestigioasă, de talie europeană. Totuşi, Klaus Iohannis a trasat şi anumite obiective: „Universitatea de Vest nu trebuie să trăiască numai din faima trecutului. Universităţile trebuie să anticipeze tendinţele din economie şi să pregătească studenţii. Absolvenţii viitorului trebuie să cunoască inovaţiile din domeniul lor de activitate”. Pe de altă parte, Iohannis a spus că situaţia din educaţie este dezastruoasă în momentul de faţă şi că ea nu mai poate continua în felul acesta: „Dacă nu ştiu sau nu vor să facă lucruri mai bune, atunci să plece sau să lase locul altora”.

Îndemn la vot

Preşedintele României nu a ratat ocazia de a transmite un mesaj mobilizator pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. El i-a îndemnat pe tineri să meargă la vot, pentru a asigura direcţia potrivită României şi Europei în ansamblul său. „Vă încurajez să mergeţi la vot, deşi Timişul, care de multe ori este frunte, în privinţa participării la urne, a avut o prezenţă regretabilă.  Aşadar, dragi studenţi, mergeţi la vot şi apărăţi-vă interesele. Vă încurajez să vă implicaţi şi în viaţa publică”, a  transmis preşedintele României. Alături de Klaus Iohannis, pe scena Aulei Magna a Universităţii de Vest s-a aflat şi rectorul acestei instituţii, deputatul PNL Marilen Pirtea. Au urmat întrebări venite din partea celor prezenţi în sală, referitoare, în general, la probleme din educaţie: situaţia studenţilor români din străinătate, modelul de urmat în proiectul „România educată”, sprijinirea studenţilor cu dizabilităţi. La final, preşedintele României a dezvelit placa omagială şi s-a fotografiat cu o parte dintre cei prezenţi.

Plimbare printre timişoreni

Klaus Iohannis a vizitat apoi Sinagoga din cetate, după care s-a deplasat pe jos până la Muzeul de Artă, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale din regiune. Pe drum, îndeosebi pe strada pietonală Mărăşeşti,  el s-a întâlnit cu timişoreni care au dorit să facă poze alături de preşedintele României, acesta participând la mai multe şedinţe foto. Iohannis a fost întâmpinat şi de un grup de liberali. Şeful statului i-a îndemnat pe cei cu care s-a întâlnit să meargă la vot în 26 mai şi să dea dovadă de curaj, determinare şi spirit civic.

După întâlnirea cu autorităţile locale, preşedintele României a participat la festivitatea de aniversare a Colegiului „C.D. Loga”, unde a plantat un copac, după care a sosit la Universitatea Politehnica, unde şi-a lansat volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Klaus Iohannis a elogiat Timișoara

  1. frumos din partea voastra ,desi nu-l inghit pe Presedinte-l respect ca asa ne sta bine noua banatenilor , de ce nu sa putut purta asa si cu Primul Ministru asta e intrebarea cred ca vom vede reactia Prim. Min. la banii care-i va aloca Timisorii pt. 2021 ,pt. care sunteti raspunzatori „edililor”

Lasă un răspuns