Competiția pentru ”olimpiada culturală”, în zodia contestațiilor. Timișoara, singura finalistă la adresa căreia nu există nici o obiecţie

Reprezentanții a cinci dintre cele 14 orașe românești care au aspirat la titlul de Capitală culturală a Europei în anul 2021 au contestat, oficial, rezultatele selecției anunțate, săptămâna trecută, de juriul internațional condus de Steve Green, însă fără să pună în discuție prezența pe ”lista scurtă” a Timișoarei.

Asociaţiile culturale din Craiova, Iaşi, Braşov, Brăila şi Târgu Mureş au remis autorităților de la Bruxelles, în particular către Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European și Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, o sesizare privind faptul că cele două reprezentante din juriu desemnate de Ministerul Culturii s-au aflat în situație de incompatibilitate, ambele fiind angajate ale unor instituții care sunt implicate în proiectul de susținere a candidaturii Bucureștiului.

Și selectarea orașului Baia Mare este pusă sub semnul întrebării, din cauză că unul dintre documentele obligatorii pentru susținerea candidaturii, strategia culturală locală, nu este nici până în prezent adoptată de autoritățile municipale.

Sesizarea adresată autorităților de la Bruxelles nu este singura contestație a listei finale stabilite de juriul internațional – care cuprinde Timișoara, București, Cluj-Napoca și Baia Mare – un mare număr de organizații nonguvernamentale lansând, de asemenea, apeluri la nerecunoașterea legitimității candidaturilor unor orașe ale căror administrații publice ar fi încălcat, în vreun fel sau altul, valorile europene.

Până în prezent, Timișoara este singura candidatură care a fost ocolită de contestații formulate public. De asemenea, este de menționat că obiecțiile formulate nu au atins, deocamdată, nici problema capacității autorităților locale de a-și respecta angajamentele financiare, nici dosarele de corupție care implică instituțiile administrative ale municipiilor în cauză.

2 Comments
ramona 20/12/2015
Invata sa faci bani! Invata sa faci bani, cu un curs exceptional si GRATUIT! Pas cu pas, cu multe detalii clare si simple, invata sa faci bani! Cand vrei cu maxima seriozitate acest curs, cere informatii la adresa de email:[email protected]
ianc ioan 19/12/2015
Sä fie intr-un ceas bun. NOROC !