Jumătate dintr-un sat din Timiş, scos la vânzare

Jumătate dintr-un sat din estul judeţului Timiş este scos la vânzare de către cei care l-au locuit cu zeci de ani în urmă. Localitatea Luncani de Sus deţine tristul record de mai avea circa 20 de case, din care doar 13 sunt locuite de către aproape 30 de persoane.

Majoritatea celor care locuiesc aici au peste 60 de ani şi se chinuie să-şi ducă traiul în satul aflat la o altitudine de peste 500 de metri, pe raza comunei Tomeşti.
„Viaţa de aici nu e uşoară, dar ne-am obişnuit cu ea. Munca ne ţine sănătoşi. Mulţi au părăsit acest loc, dar au început să vină străini. Nu de mult, o casă a fost cumpărată de un neamţ. A renovat-o! În total, cred că sunt de vânzare vreo 15 case şi loturi de teren cu număr”, declara Dumitru Isac, în vârstă de 76 de ani.
În trecut, satul era unul solid cu peste 200 de locuitori şi peste 50 de case. În timp, oamenii au plecat către oraş, mai ales în perioada colectivizării.

„Cea mai mare realizare pentru noi a fost faptul că ne-au băgat curent electric. Trei ani ne-am luptat cu comuniştii şi în 1978 acest lucru s-a înfăptuit. După aceea am avut o altă problemă. Au vrut să ne sistematizeze şi să desfiinţeze satul. I-am trimis personal scrisoare lui Ceauşescu. Comuniştii au spus că aici, în vârful dealului casele sunt de paie. A venit revoluţia şi am scăpat. Acum locul a ajuns un cătun”, mai spune bătrânul.
Acesta vede localitatea salvată tot de către străini, prin înfiinţarea de pensiuni turistice. Potenţialul locului este cunoscut şi de către edilii locali, care acum lucrează la un proiect care vizează modernizarea drumului din Luncani de Sus până la hotarul cu satul Zolt, din localitatea Fârdea.

„Avem intenţia să modernizăm acest drum, pentru că deja face parte dintr-un circuit turistic foarte interesant. Este unul de altitudine, foarte spectaculos şi leagă două complexuri turistice – cel de la Zolt şi cel de la Valea lui Liman. Eu sper ca în viitor să avem pensiuni turistice şi în Luncani de Sus”, a declarat Costel Medelean, primarul Tomeştiului.

redesteptarea.ro

0 Comments

No Comment.