Judeţul Timiş, gata de alegeri

vot1

La alegerile locale de mâine sunt aşteptaţi la urne 618.671 de timişeni, cărora li se adaugă 2.089 de cetăţeni ai Uniunii Europene care s-au stabilit în judeţul nostru şi care doresc să voteze.

Pentru toţi aceştia au fost pregătite 596 de secţii de votare, din care 207 în Timişoara. Bugetul destinat alegerilor din 5 iunie s-a ridicat la 6,9 milioane de lei, din care 5,8 milioane cheltuieli de personal şi un milion pentru materiale. Au fost tipărite în total 2.046.820 de buletine de vot pentru primari, consiliile locale şi consiliul judeţean. Conform prefectului Mircea Băcală şi subprefectului Eugen Dogariu, a fost stabilit graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi pentru celelalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral, astfel încât până astăzi, la ora 18, toate cele necesare (buletinele de vot, ştampilele cu menţiunea VOTAT, proceseleverbale) să se afle în secţii. O parte a materialelor, cum ar fi, de exemplu, tuşierele şi tuşul, trebuie asigurate – spre deosebire de scrutinele precedente – de consiliile locale. De asemenea, prefectura a organizat şase sesiuni de instruire a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora.

Ce este diferit?

Faţă de anul 2012 a crescut numărul de consilieri în cazul a 13 localităţi din Timiş: Banloc, Becicherecu Mic, Bucovăţ, Cenei, Darova, Dudeştii Noi, Giroc, Periam, Pişchia, Şag, Şandra, Satchinez şi Uivar. Alegătorii vor avea mai puţine buletine de vot de ştampilat, trei în loc de patru, întrucât preşedintele consiliului judeţean nu se va mai alege direct, ci va fi desemnat de aleşi prin formarea unei majorităţi. O altă noutate este prezenţa operatorilor la calculator în secţiile de votare, aceştia fiind responsabili cu introducerea şi validarea datelor.

Operatorul va introduce CNP-ul alegătorului în sistem şi acesta va fi verificat, iar sistemul va comunica dacă acesta a mai votat la altă secţie. Cum se pot ivi unele încurcături, persoana va putea, totuşi, vota, însă doar după semnarea unei declaraţii pe proprie răspundere că nu şi-a mai exprimat opţiunea electorală.

Urna mobilă şi alte situaţii speciale

votConform legislaţiei în vigoare, în cazul căminelor de bătrâni sau al spitalelor în care se află peste 200 de persoane care doresc să voteze, conducerea instituţiei trebuie să depună o solicitare în acest sens cu o zi înainte de cea a alegerilor. Urna mobilă poate fi solicitată şi în ziua votului, dar numai cu acte doveditoare din care să reiasă că persoana respectivă este nedeplasabilă. Prefectul Mircea Băcală le-a recomandat cetăţenilor din Timiş să-şi verifice actele de identitate, pentru ca acestea să nu fie expirate. Chiar dacă serviciile de evidenţa populaţiei vor fi deschise mâine, acestea vor face faţă destul de greu în cazul unor aglomerări. Băcală a sugerat, de asemenea, ca oamenii să verifice cu o zi înainte dacă se află pe listele electorale de la secţia unde votau de obicei. În rest, autorităţile speră să nu se creeze aglomeraţie la predarea proceselor-verbale. În cursul zilei de mâine, Biroul Electoral Central va anunţa, din două în două ore, începând cu 10,30 până la 21,30, prezenţa la vot, iar secţiile de votare vor fi deschise între orele 7 şi 21.

Mâine, cu toţii la vot!

În toată ţara au loc, mâine, alegeri locale, în care cetăţenii sunt aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei care îi vor reprezenta, la nivel local şi judeţean, pentru următorii patru ani. Şi în judeţul Timiş vom avea parte de un asemenea scrutin, desfăşurat după o campanie electorală stabilită conform altor reguli faţă de cele anterioare. Pentru prima dată după 1989, am asistat la o campanie searbădă, fără absolut nici o trersărire care să convingă electoratul într-un fel sau altul. Nu au fost bannere, mash-uri şi afişe de mari dimensiuni, după cum nu au fost permise nici cadourile electorale, fie că vorbim de găleţi, umbrele, tricouri, jachete, pixuri, brichete sau şepci. De asemenea, legea a interzis spectacolele electorale, focurile de artificii şi deplasările maşinilor cu megafoane prin care lumea să fie îndemnată să meargă la vot. Au fost permise doar afişe electorale de mici diemnsiuni şi pliante cu care candidaţii să convingă electoratul, mergând din poartă în poartă. În asemenea condiţii, este de aşteptat o prezenţă scăzută la vot, mai ales că se anunţă şi o vreme ploioasă.

Cu toate acestea, din spirit civic, este bine să mergem în număr cât mai mare să ne exprimăm opţiunea electorală, pentru ca aleşii noştri să aibă o cât mai bună reprezentativitate. Cei care se vor prezenta la urne vor primi trei buletine de vot: unul pentru consiliul local, altul pentru consiliul judeţean şi altul pentru primarul localităţii.

Preşedintele consiliului judeţean se va alege dintre consilieri, majoritatea acestora hotărând cine va conduce judeţul pentru următorii patru ani.

Pentru Primăria Timişoara, au fost depuse 11 candidaturi: Nicolae Robu (PNL), Florin Bârsăşteanu (PSD), Zsolt Molnar (UDMR), Cosmin Trif (PPU), Ilare Bordeaşu (ALDE), Marius Dugulescu (PMP), Adrian Orza (independent), Gabriela Simona Tiriteu (BUN), Petrică Folică (PND), Ion Răducanu (UNPR), Liviu Băcana (PRU).

Orar prelungit pentru înregistrarea rezidenţei înregistrarea rezidenţei cetăţenilor UE

Activitatea de lucru cu publicul a Inspectoratului General pentru Imigrări va fi prelungită premergător şi în ziua votării pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, din data de 5 iunie, pentru înregistrarea rezidenţei cetăţenilor Uniunii Europene. Programul de lucru al structurilor pentru imigrări, din întreaga ţară, a fost prelungit, astăzi, între orele 8-16 şi mâine, 5 iunie, între orele 7-21, pentru a răspunde cererilor de înregistrare a rezidenţei, pentru eliberarea unor adeverinţe, precum şi pentru alte solicitări conexe procesului electoral. Cetăţenii Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenţei trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele justificative în funcţie de scopul şederii pe teritoriul României. Eliberarea certificatului de înregistrare costă doi lei şi se va achita la unităţile CEC Bank în contul bugetului local nr. 21340202 sau se poate prezenta şi un timbru fiscal de aceeaşi valoare.

treleibuz RATTProgram special al RATT în ziua scrutinului

Cu ocazia alegerilor locale ce vor avea loc mâine, mijloacele de transport în comun vor circula conform programului zilelor lucrătoare, a anunţat RATT. De asemenea, programul de circulaţie al tramvaielor, autobuzelor şi troleibuzelor de pe traseele principale va fi prelungit până la ora 2 noaptea, în vederea asigurării transportului persoanelor din comisiile secţiilor de votare, precum şi al altor persoane implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale. Astfel, liniile ce vor avea orar prelungit sunt următoarele: tramvaiele de pe liniile 2, 4, 5, 7, 8 şi 9, troleibuzele de pe liniile 11, 14, 15, 16 şi 17, precum şi autobuzele de pe liniile Expres 1, Expres 2, Expres 7 şi Expres 8.

DANIELA DAMIAN
SILVIU FLORESCU


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *