Jucăriile de tipul slime, periculoase pentru copii. Ce spun comisarii ANPC

slime

Jucăriile de tipul slime, periculoase pentru copii. Ce spun comisarii ANPC

Suntem în pragul Zilei Internaționale a Copilului, iar magazinele de jucării sunt la fel de aglomerate ca în preajma Crăciunului.

Atenție, însă ce cadouri le cumpărați celor mici. Comisarii de la Protecția Consumatorului au descoperit nereguli alarmante la anumite tipuri de jucării, care le pot pune sănătatea și chiar viața în pericol celor mici. Cele mai multe probleme s-au descoperit la jucăriile de tip slime și la cele care imită alimente.

Multe dintre ele sunt contrafăcute și pot conține substanțe periculoase.

Produsele de tip slime pot provoca iritații grave în tubul digestiv

Însă comisarii de la Protecția Consumatorului atrag atenția că au fost descoperite la raft produse periculoase. Una dintre cele mai problematice jucării este cea de tipul slime, o substanță lipicioasă, cu o textură groasă, care poate fi făcută într-o varietate de culori.

Copiii o cumpără pentru a o modela în diverse feluri. Tendința a fost răspândită prin intermediul rețelelor sociale în ultimii ani, însă în multe magazine au fost descoperite produse de tip slime falsificate, fără etichetă, iar în unele cazuri a fost identificat boraxul în componența lor, un praf chimic, care poate produce iritații grave în tubul digestiv.

Prof. dr. ing. Ioan Călinescu: „Este o substanță care are un grad de risc atât la inhalare, respirator, cât și la contactul cu pielea. Acidul boric, borax este sarea acidului boric, poate să fie folosit drept insecticid. Biluțe mici de acid boric lăsate în colțurile camerei, ingerate de insectele de acolo, le distrug sistemul digestvi, dacă cdistrug sistemul digestiv la insecte, nu e bun nici pentru om.”

Inspectorii recomandă să evităm jucăriile care imită arme sau arcuri cu săgeți

Protecția Consumatorului ne îndeamnă să achiziționam jucării numai din magazine sau raioane specializate și care îndeplinesc toate condițiile de vânzare. Comisarii ANPC ne sfătuiesc să verificăm cu atenție dacă jucăriile conțin corodonatele producătorului, numărul unic unic de identificare al jucăriei, precum și marcajul de conformitate CE, care ne garantează că jucăria este sigură.

CITEȘTE ȘI: Prințul Charles a vorbit în română la lansarea celui mai mare proiect de reîmpădurire din Europa (video)

Marcajul de conformitate CE nu trebuie confundat cu un marcaj similar, folosit fraudulos, numit China Express, ne mai atarg atenția specialiștii.

Mircea Savin, manager magazin jucării: „Să fim atenți ca magazinul de unde cumpărăm să ne emită bon, factură, pentru a putea să facem sesizare la ANPC ulterior, și să fim atenți la marcajele conforme cu normele UE, marcajul CE, să fim atenți la vârsta pentru care sunt făcute jucăriile, multe nu sunt recomandate copiilor sub trei ani. Cumpărătorii să se orienteze spre branduri cunoscute, să aibă etichetă, să li se descrie componentele pe care le conține.”

Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă, în sensul că jucăriile conțin substanțe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piață.

În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanță, nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu știu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziția chimică, este imposibil să știi ce tratament poți să aplici.

Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendința de a mușca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat.”

De altfel, inspectorii recomandă să evităm jucăriile care imită arme sau arcuri cu săgeți, conform stirileprotv.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns