Jozsef-Csaba Pal, noul episcop romano-catolic de Timişoara

episcop nou

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe monseniorul Jozsef-Csaba Pal, arhidecan al Arhidiaconatului Banatului Montan şi paroh la Reşiţa, episcop romano-catolic de Timişoara.

Suveranul Pontif a acceptat cererea de retragere a episcopului Martin Roos, care conduce Dieceza de Timişoara din 1999 şi a ajuns la limita de 75 de ani indicată de Dreptul Bisericesc, anunță Episcopia Romano-Catolică de Timișoara. Monseniorul Martin Roos va continua să conducă Dieceza de Timişoara ca administrator apostolic, până ce noul episcop îşi va începe misiunea.

„Cu bucurie în suflet anunţ clerul, persoanele consacrate şi enoriaşii diecezei noastre, că în această zi, în data de 16 mai 2018, Sfântul Părinte, Papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timișoara pe Pr. Pál József-Csaba, canonic, arhidiacon și paroh.

Noul episcop s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat Școala de cantori din Alba Iulia, iar după absolvire și-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia.

A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal.

După hirotonire, timp de patru ani, a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureș, iar începând cu anul 1985 și-a continuat activitatea în Dieceza de Timișoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaș și Nitzkydorf. În anul 1987, a ajuns în Parohia Maria Zăpezii din Reșița ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan. În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane Vita Catholica Banatus.

Până în prezent, noul episcop a activat cu pricepere şi dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă şi fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timişoara a fost apreciată atât de clerul diecezei, cât şi de credincioşi. Pentru contribuția marcantă la viața spirituală și mișcarea ecumenică defășurată la nivelul municipiului Reșița în anul 2010 Consiliul Județean i-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin.

Consacrarea și instalarea sa întru episcop va avea loc la data de 6 august, în sărbătoarea Schimbării la față a Domnului, începând cu ora 10, în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara.

Pe noul episcop să-l însoţim cu rugăciunile şi urările noastre de bine. Bunul Dumnezeu să-l ocrotească şi să-i dăruiască multă putere, har îmbelşugat şi bucurii în activitatea arhierească”, a subliniat, în mesajul transmis astăzi, E.S. Martin Roos.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *