Credincioşii ortodocşi, dar şi cei catolici sărbătoresc astăzi Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ziua ce face trmitere la momentele în care Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor Săi, a stat cu ei la Cina cea de Taină, S-a rugat în Grădina Ghetsimani şi a primit sărutul vânzător al lui Iuda.
În această seară, creştinii ortodocşi merg la biserică pentru a asista la Denia celor 12 Evanghelii şi a parcurge astfel drumul străbătut de Iisus în ultimele zile de dinaintea morţii şi Învierii Sale. O serie de obiceiuri şi de tradiţii, diferite în funcţie de zonă, se respectă şi acum în Joia Mare.
De azi până în ziua de Paşti, nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. În satele româneşti arhaice, Joia Neagră sau Joimăriţa era termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepa. La cele leneşe se spunea că vine Joimăriţa să vadă ce-au lucrat şi se credea că, dacă le prinde dormind, le va face să nu poată munci tot anul. Uneori, câte o bătrână mergea pe la casele cu fete mari şi dădea foc cânepii netoarse. Tot acum se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare.
Slujbe la Catedrala Mitropolitană şi la Dom
Astăzi, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, programul religios se deschide la ora 8 cu Ceasurile şi Obedniţa. La ora 9,30 are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar la ora 18 credincioşii sunt aşteptaţi la Denia celor 12 Evanghelii.
La Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii, la ora 10 se va celebra Liturghia Crismei, în cadrul căreia care se vor sfinţi uleiurile folosite la administrarea sacramentelor: al catehumenilor (pentru botez), al bolnavilor (pentru maslu) şi sfânta crizmă – pentru botez, mir şi preoţie. Această slujbă este unică în Anul Liturgic, ea fiind celebrată doar în Catedrala Episcopală, cu participarea tuturor preoţilor Diecezei, în semn de colegialitate şi unitate.
Cu acelaşi prilej, clericii îşi reînnoiesc în faţa episcopului lor promisiunile făcute la hirotonire. Celebrantul prinicipal este Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara.
Tot astăzi, la ora 19, se va oficia la Dom Liturghia în amintirea Cinei Celei de Taină, prin care se sărbătoreşte întemeierea sacramentelor Euharistiei şi Preoţiei. În cadrul acestei slujbe ce aminteşte de porunca iubirii aproapelui, primită de la Isus, episcopul va spăla picioarele a doisprezece bărbaţi.
După această Jertfă Euharistică, credincioşii vor rămâne în rugăciune, în linişte, momentul marcând clipele suferinţelor lui Cristos pe Muntele Măslinilor. Liturghia va fi celebrată de Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara, iar partea muzicală a celebrării va fi interpretată de Corul „Exultate”, dirijat de organistul Bajkai-Fábián Róbert.
Ziua în care se vopsesc ouăle
În cultura populară românească, Joia Mare este cunoscută mai ales ca ziua în care se vopsesc ouăle. Se crede că, înroşite acum, ele nu se strică tot anul şi că, dacă sunt sfinţite şi îngropate la moşie, o vor feri de piatră. Destule gospodine păstrează şi astăzi vechea rânduială privind momentul ales pentru pregătitul ouălor de Paşti. Acestea din urmă se spală temeinic, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea.
Pe lângă culoarea roşie, contemporanii mai folosesc şi galbenul, verdele, albastrul. În satele din Ardeal şi Banat, mai există obiceiul ca ouăle să fie fărbuite cu coji de ceapă şi ornate cu câte-o frunză de pătrunjel, ca să iasă cu model, iar luciul li se dă ştergându-le, după ce s-au fiert, cu o bucăţică de slănină.
Cea mai cunoscută legendă autohtonă legată de tradiţia înroşirii ouălor spune că, întâlnindu-se cu evreii, Maria Magdalena le-a spus că Hristos a înviat. Ei au răspuns, în batjocură, că aşa ceva se va întâmpla doar când se vor înroşi ouăle din coşul ei. Şi, pe dată, minunea se petrecu…