ITM Timiș. Amenzi de peste 3.000.000 de lei pentru 3063 de persoane depistate fără contracte individuale de muncă 

ITM Timiș. Amenzi de peste 3.000.000 de lei pentru 3063 de persoane depistate fără contracte individuale de muncă 

ITM Timiș. Amenzi de peste 3.000.000 de lei pentru 3063 de persoane depistate fără contracte individuale de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș a întreprins, în perioada 05.03.2025-09.05.2025, o nouă acțiune de verificare în rândul angajatorilor care efectuează transport alternativ, campanie care a avut ca obiectiv principal verificarea realizării măsurilor dispuse în cadrul controalelor anterioare la societățile care desfășoară transport alternativ (ridesharing).

În urma acțiunilor de control din acest domeniu, au fost verificate 61 de societăți și s-au depistat 3063 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, fapte pentru care s-au aplicat 77 sancțiuni în valoare de 3.210.300 lei, conform prevederilor Codului Muncii.

Ponderea mare a amenzilor s-a aplicat pentru cele 3063 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare.

Alte amenzi s-au acordat pentru celelalte neconformități constatate, dintre care: reprezentantul legal nu a pus la dispoziția inspectorilor de muncă documentele necesare efectuării controlului sau nu s-a prezentat la sediul ITM TIMIȘ pentru control; inexsistența evidenței timpului de muncă cu ora de începere a activității și ora de sfârșit a activității; necompletarea registrului de evidență a salariaților cu toate elementele.

CITEȘTE ȘI: Trafic cu restricții, astăzi, pe centura Timișoarei, între nodul rutier de la Moșnița Nouă și sensul giratoriu de la Drumul Boilor

Aceste controale au fost efectuate în urma consultării bazelor de date (autorizații de transport alternativ și copii conforme), puse la dispoziție de către Autoritatea Rutieră Română, și de societățile de transport alternativ.

”Aceste societăți comerciale care folosesc munca la negru aduc prejudicii atât bugetului de stat, subminând sistemul nostru de protecție socială, cât și persoanelor care acceptă să lucreze fără a li se întocmi contracte individuale de muncă, respectiv: nu sunt asigurați pentru riscuri previzibile si imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidente, boli, maternitate, deces; nu beneficiază de vechimea în muncă și în specialitate; nu vor beneficia nici de asistentă medicală gratuită, medicamente gratuite sau compensate; nu vor primi pensie; nu au dreptul la indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite, boli profesionale sau accidente de muncă etc.”, a transmis Ileana Mogoșanu, inspector șef ITM Timiș.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *