„Istoria militară a Banatului”, o nouă expoziție permanentă la Muzeul Banatului din Timişoara

„Istoria militară a Banatului”, o nouă expoziție permanentă la Muzeul Banatului din Timişoara

Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, a inaugurat de curând expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”.

Cea mai nouă dintre expozițiile permanente ale Muzeului Național al Banatului înseamnă uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română).

Expoziția se axează în principal pe două perioade istorice importante pentru trecutul Timișoarei și al Banatului: războaiele austro-turce de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, respectiv Primul Război Mondial; cele două momente istorice consfințesc eliberarea Banatului de sub stăpânirea otomană, respectiv Unirea Banatului cu România.

„Istoria militară a Banatului” este găzduită de Bastionul Theresia, la parterul clădirii monument istoric vor fi expuse aproape 20 de uniforme. La realizarea expoziției permanente „Istoria militară a Banatului” nu au fost utilizate bunuri de patrimoniu; exponatele sunt replici, scara 1:1 după piese autentice, multe dintre obiecte au fost utilizate de-a lungul timpului în spectacolele de reconstituire istorică organizate de Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara și Muzeul Național al Banatului.

Expoziția se dorește a fi una interactivă, elevii însoțiți de profesori vor avea posibilitatea să asiste la adevărate lecții de istorie, să vadă piesele, să le atingă. Spațiul poate să reprezinte o alternativă la obișnuita lecție de istorie din sala de clasă.

CITEŞTE ŞI: Transferuri de terenuri între CJT și mai multe localități din Timiș

Accesul în expoziție va fi gratuit. Aceasta va putea fi vizitată sâmbăta și duminica, între orele 12 și 17. Se poate vizita și de luni până vineri însă doar pentru grupuri organizate și clase de elevi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *