Ipoteză şocantă! Un timișorean din patru examinaţi de medici riscă să-şi piardă picioarele

Un timișorean din patru care au fost examinați de specialiști cu ocazia campaniei ”Controlează-ţi diabetul!”, derulată la Timișoara, riscă în timp să își piardă membrele inferioare. Medicii atrag atenția asupra faptului că multe dintre persoanele cu această maladie nu știu că suferă de neuropatie diabetică, o complicație cronică, care poate avea efecte foarte grave, inclusiv amputații ale picioarelor.
Aceasta, din cauză că în stadiile incipiente afecțiunea nu este simptomatică, iar în lipsa unei monitorizări a picioarelor și a unei îngrijiri adecvate, complicația are o evoluție rapidă, care poate conduce la apariția ulcerațiilor, un factor de risc major pentru amputații. De aceea, efectuarea periodică a screeningului de neuropatie este esențială pentru un diagnostic precoce al acestei complicații, care poate contribui la reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului, subliniază specialiștii.
Societatea de Neuropatie Diabetică, în parteneriat cu Asociația de Podiatrie au organizat la Timișoara o sesiune de screening de neuropatie diabetic și picior diabetic. Rezultatele examinărilor realizate de echipele medicale de voluntari arată că 90 la sută dintre pacienții evaluați nu au mai efectuat niciodată un examen de picior sau li s-a făcut în urmă cu mulți ani.
Din cele 97 de persoane cu diabet testate de specialiști, 27 aveau neuropatie diabetică. De asemenea, aproape toți cei examinați prezentau diferite probleme: calusuri, deformări ale picioarelor, fisuri interdigitale sau onicomicoză.
”Screeningul de neuropatie diabetică este fundamental pentru identificarea leziunilor timpurii ale nervilor, la nivelul picioarelor, și asigurarea îngrijirii de specialitate. În acest fel ar putea fi controlată progresia afecțiunii, care poate duce la apariția ulcerațiilor, și în cazuri severe, la amputații. Această examinare trebuie realizată anual, astfel numărul amputațiilor cauzate de diabetul zaharat ar putea scădea, iar calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică nu va fi deteriorată”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.
Aproximativ două treimi dintre cei care au diabet zaharat dezvoltă ca și complicație neuropatia diabetică, în decursul evoluției bolii. În condițiile în care una din două persoane cu diabet nu știe că are această afecțiune, depistarea deteriorarii senzitivității nervoase specifice neuropatiei diabetice poate apărea târziu, în momentul în care manifestările devin vizibile.
Potrivit unui studiu privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România, un pacient din zece care prezintă simptome de neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecțiune. În același timp,  aproximativ 15 la sută dintre persoanele cu această afecțiune au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, în timp ce 4,6 la sută au avut gangrenă, iar 3,6 la sută au suferit deja amputații.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns