Iohannis a decretat stare de urgență pentru 30 de zile. Textul integral al Decretului

Klaus Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni după- amiază, într-o declarație de presă, că a decretat stare de urgență în România.

„Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă vom lua măsuri severe. Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile”, a afirmat Iohannis.

Urmează ca Parlamentul să încuviinţeze instituirea stării de urgenţă, în cel mult cinci zile.

„Scolile vor fi închise pentru protejarea elevilor. Activitatea din învățământul universitar se suspendă.  (….) Foarte important este să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Pe perioade  stării de urgență, dacă va fi nevoie se pot plafona preuțrile la alimente, materiale sanitare sau la elemente de utilitate publică precum energie electrică, carburanți sau altele, în limita prețului mediu.

Serviciile medicale se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul CNAS. Pentru persoanele izolate la domiciliu se vor stabili măsuri de sprijin financiar. Angajatorii afectați de coronavirus vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

Angajații a căror activitate e stopată de criză vor benefia de protecție legală. Nu se aplică prevederea privind zilele libere acordare părinților odată cu închiderea școlilor  angajaților ANP, ai Armatei,  însă aceștia pot beneficia de creșteri salariale”, a declarat Klaus Iohannis.

Textul integral al DECRETULUI (PDF) 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns