Investiţii de suflet în județul Timiș pentru a învăţa cuvântul „acasă”

cazuri sociale

În conformitate cu directivele europene, România s-a angajat ca, până în anul 2020, să închidă toate centrele de plasament pentru copii, aceştia urmând să fie incluşi în case de tip familial.

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat Strategia pentru serviciile sociale aferentă perioadei 2014-2020, urmând a se ralia politicii stabilite la nivel naţional.

calin dobra 4Actualmente, în judeţul Timiş există două centre de plasament (Lugoj şi Găvojdia, cu 130 de copii), un centru pentru copii cu dizabilităţi uşoare (Recaş, cu 70 de copii) şi două centre de plasament pentru copii cu dizabilităţi grave (Timişoara şi Lugoj, cu 90 de copii).

Închiderea acestor centre va fi urmată de construirea unor locuinţe în care copiii să se apropie cât mai mult de liniştea şi căldura oferite de un cămin pe care îl au şi micuţii care traiesc împreună cu părinţii.

Două case de tip familial, la Găvojdia

În acest sens, la Găvojdia se vor construi două case de tip familial şi un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independente, în aceste duplexuri urmând a fi găzduiţi 32 de copii.

Valoarea totală a investiţiei este de 4,68 milioane lei. Tot două case de tip familial se vor construi şi la Lugoj, urmând a fi reabilitat şi centrul de zi, cu o valoare a investiţiei de 7,72 milioane de lei.

De asemenea, tot în acord cu obligaţiile asumate la nivel naţional şi internaţional, se consideră necesară elaborarea unui plan de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi din centrele de capacitate mare din judeţul Timiş care să fie un model pentru modificările structurale compatibile cu standardele Uniunii Europene.

Astfel, prin intermediul POR, au fost depuse proiecte pentru trei locuinţe protejate la Periam, precum şi pentru un centru de zi pentru 40 de beneficiari, cu o valoare de 4,91 milioane de lei.

Locuințe pentru 20 de beneficiari, la Variaș

Şi la Variaş se vor construi două locuinţe familiale, pentru 20 de beneficiari, precum şi un centru de zi pentru 30 de beneficiari, în valoare de 3,57 milioane lei.

Au fost depuse şi trei locuinţe şi un centru de zi pentru Găvojdia, în valoare de 6,60 milioane lei. „Domeniul social prezintă o importanţă deosebită în strategia de dezvoltare a judeţului şi astfel am reuşit să atregem peste 30 de milioane de lei pentru investiţii în realizarea unor locuinţe pentru adulţi şi case de tip familial cu centre de zi pentru copii.

Dincolo de aceste cifre ce pentru unii pot părea destul de seci, eu cred că esenţial rămâne faptul că aceşti copii, tineri sau bătrâni vor avea un loc căruia îi vor putea spune <acasă> , aşa cum o pot face şi semenii lor care nu au avut ghinionul de a trăi într-un mediu instituţionalizat”, a declarat Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns