Investigații medicale gratuite pentru femei

Una din zece femei nu a fost la nici un control medical de rutină în ultimul deceniu. În fiecare an, peste 4.000 de românce descoperă că sunt afectate de cancer de col uterin, țara noastră ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența acestei boli. Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cel mai afectate de acest tip de boală.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în parteneriat cu o companie farmaceutică, a lansat campania ”Protejează-i aripile!”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției acestei maladii în România.

Pe parcursul unui an, medicii au în vedere îmbunătăţirea nivelului de informare a populației cu privire la această afecțiune şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală.

De asemenea, campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolau, în cadrul programului naţional iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

”În calitate de coordonatori ai programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, considerăm că o campanie este esenţială pentru reuşita oricărui program care vizează un segment de populaţie extins, aproximativ șase milioane de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. De la lansarea programului naţional, aproximativ 700.000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare, reprezentând o rată de acoperire a populaţiei feminine vizate la aproximativ opt la sută, un procentaj sub nivelul optim de eficienţă. Depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat corespunzător şi vindecat”, a declarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP.

În perioada 2012-2016, 47.688 de femei din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara au fost evaluate în cadrul programului național, iar pentru una din 12 au fost necesare investigații suplimentare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Investigații medicale gratuite pentru femei

  1. Doresc sa fac un test Papanicolau si o mamografie.Ma numesc Milcov Georgeta Camelia-pensionara din Constanta.Astept raspuns,am inteles ca o echipa de a dvs va sosi la Constanta si doresc sa ma inscriu pentru testele Papanicolau si mamografie.

Lasă un răspuns