Întru pomenirea eroilor, de ziua lor. Ce se întâmplă într-o comună de lângă Timișoara

Întru pomenirea eroilor, de ziua lor. Ce se întâmplă într-o comună de lângă Timișoara

În această dimineață de joi, 10 iunie, de praznicul Înălțării Domnului, părintele Stelian Borza, preşedintele Fundaţiei Române „Gheorghe Pomuţ” pentru comemorarea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în afara graniţelor ţării, va săvârși la biserica ortodoxă din Dumbrăvița o slujbă de pomenire pentru o suită de personalități care și-au jertfit viața pentru libertatea neamului românesc.

Preotul timișorean și-a asumat de mai mulți ani misiunea de a păstra vie amintirea eroilor României, organizând numeroase acțiuni cultural-religioase în memoria acestora, atât în țară, cât și în străinătate. ”De Ziua Eroilor, se cuvine să-i omagiem. Fără ei, noi nu am fi astăzi cine suntem”, spune părintele Borza.

George Pomuț (n. 31 mai 1818, Jula, Békés, Ungaria – d. 12 octombrie 1882, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un general american de origine română, care s-a remarcat în Războiul civil american. Anterior a luptat în Revoluția de la 1848 de partea revoluționarilor maghiari, ocazie cu care a primit gradul de căpitan. La sfârșitul vieții a fost diplomat american la curtea imperială rusă de la St. Petersburg. De numele său este legat procesul de cumpărare a provinciei Alaska de către SUA de la Rusia țaristă.

Preasfințitul Policarp (Morușca) de Detroit a fost primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din America, care se formează în anii 1930 sub păstorirea lui. Pentru motive politice, episcopul Policarp este oprit în România în 1939, fără să se mai poată vreodată întoarce în Statele Unite ale Americii, situație care va cauza mari tulburări în cadrul comunității ortodoxe române din America.

Avram Iancu (n. Alba, România – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara, România) a fost, după cum ştim cu toţii din manualele de istorie, un cunoscut avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Întru pomenirea eroilor, de ziua lor. Ce se întâmplă într-o comună de lângă Timișoara

  1. Salutari Domnului Pr. Stelian Borza, din Mehala Timisoara, de la un fost coleg de clasa, Universitatea Teologica Sibiu. Multa sanatate din California, USA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *