Intrăm în Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în această perioadă sfântă

Intrăm în Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în această perioadă sfântă

Intrăm în Postul Paștelui. Postul Mare este cel mai lung post din calendarul ortodox, dar şi cel mai restrictiv. Iată ce nu ai voie să faci în perioada Postului Mare!

Postul Paștelui mai este denumit în tradiția populară și Postul Mare. În acest an, 2022, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an, va începe pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie, conform Kanal D

Postul Mare este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai aspru și greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește. În toată această perioadă a postului sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire şi de Florii.

CITEȘTE ȘI: Tânăr băut și drogat din Hunedoara, prins cu o viteză halucinantă: 222 km/h

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paştelui din 2022 a avut loc duminică, 6 martie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte.

Sărbătorile importante pentru creștini ce vor avea loc în Postul Paștelui sunt: Buna Vestire de pe 25 martie, sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica pe 11 aprilie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 17 aprilie 2022.

Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 24 aprilie 2022. Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă. Aceasta se calculează după o regulă stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

Ce nu ai voie să faci în Postul Paștelui?

În Postul Paștelui, potrivit bisericii ortodoxe, nu se cântă și nu se dansează.

Tot în Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.

Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.

În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.

În Postul Mare este interzis să consumăm produse de origine animală, precum carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Totodată, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. În această perioadă este importantă şi o sfinţire a casei, să se spună rugăciuni.

Nunțile sunt strict interzise în această în Postul Paștelui. Nu se fac nunți în post pentru că perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Un alt motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns