Într-o comună timișeană, gospodinele sunt ”sponsorizate” din bugetul local pentru a fi în formă

sport sandra

Într-un fost sat șvăbesc, activitatea fizică ocupă un loc important în preocupările locuitorilor. Sportul poate fi practicat atât indoor, cât și outdoor, în funcție de temperaturile de afară sau de dispoziția celor care îl practică.

În plus, nu există limită de vârstă, deși cei mai mulți implicați în fenomen nu sunt trecuți de 40 de ani. Mai mult, unul din zece școlari este ”legitimat” la clubul local. Este unul dintre motivele care i-au făcut pe câțiva timișoreni, și nu numai, să se mute la peste 30 de kilometri de centrul urbei de pe Bega.

CITEŞTE ŞI: Poliţist drogat la volan pe străzile din Timiş

”În Șandra am regăsit tot confortul pe care l-am lăsat în America”, spune Silvia Bujdei, mutată recent în comuna timișeană tocmai din Sacramento (SUA).

Au înlocuit bălăriile cu o bază sportivă modernă

O bază sportivă a fost ridicată de la zero de-a lungul celor aproape 14 ani de când localitatea a căpătat statutul de comună. ”Înainte, pe aceast teren erau bălării.
sport sandra1
Cu fonduri guvernamentale am construit parterul bazei sportive, unde se află vestiare, dușuri și grupuri sanitare pentru cei care practică sport pe terenul sintetic alăturat sau vizavi, pe cel cu gazon natural.

primar sandra
Luchian Savu intenționează să amenajeze și o pistă de biciclete de aproximativ trei kilometri

Au fost cheltuiți 500.000 de lei în acest scop. După finalizarea lucrărilor, ne-am gândit să facem și o sală de fitness la mansardă.

Ne-a costat 200.000 de lei, atât construcția, cât și finisajele interioare și dotarea cu echipamentele necesare”, spune primarul Luchian Savu. Astfel, cu 700.000 de lei a rezultat o bază sportivă multifuncțională, unde localnicii pot practica atât fitness și aerobic, în interior, cât și fotbal, handbal sau tenis, în exterior, atât la lumina zilei, cât și pe nocturnă. Suprafața totală depășește 1.000 de metri pătrați.
CITEŞTE ŞI: Primăria Timişoara, piesa lipsă din „colecţia” lui Ovidiu Şandor

Circa 20 de reprezentante ale sexului frumos fac mișcare regulat

Dotările materiale existente în localitate au creat premisele înființării unui grup de gimnaste de diferite vârste. Astfel, 20 de fete și femei din Șandra practică regulat aerobic, fiind preferat stilul zumba, o combinație între mișcările de gimnastică și dansurile latino.

Mișcările acestui stil sunt simple, repetitive, dar eficiente din punct de vedere al grupelor musculare lucrate și al caloriilor arse. Ritmurile muzicale și pașii de salsa și merengue fac ca efortul să fie mai ușor de susținut, iar tehnica este destul de liberă, lăsând loc improvizației. Beneficiile acestui sport nu se limitează însă doar la scăderea în greutate, practicantele stilului zumba susținând că sunt antrenați atât mușchii scheletici, cât și cel cardiac.

CITEŞTE ŞI: Și-au luat apartamente din indemnizaţia pentru creşterea copilului!

În plus, acest stil de aerobic reduce riscul de dezvoltare a osteoporozei și elimină stresul și gândurile negative, stimulând producția de endorfine. ”Totul este gratuit pentru cei din comună. Fetele nu plătesc nimic, deși avem și instructor de fitness”, precizează primarul Luchian Savu.

Fotbalul e rege și la Șandra

Deși au oportunitatea practicării mai multor sporturi, cea mai mare parte a locuitorilor din Șandra preferă fotbalul. Jocul cu balonul rotund este practicat de la cele mai fragede vârste. ”Copiii vin la fotbal de la vârsta de opt ani. Avem în total 30 de elevi înscriși, din totalul de 300 care merg la școală.

sport sandra2

Totul e gratuit și avem și antrenor care lucrează cu ei”, mărturisește edilul-șef. Potrivit acestuia, echipa locală Voința Șandra este finanțată de Consiliul Local. ”Jucăm în Campionatul Județean. Echipa merge destul de bine. Cea mai mare parte a lotului provine din rândul tinerilor din comună”, spune Luchian Savu.

Fotbalul este sportul rege și în satul aparținător Uihei. Potrivit edilului-șef, pentru copiii și tinerii din localitate este deschis non-stop un teren sintetic de fotbal, dotat cu instalație de nocturnă.

CITEŞTE ŞI: Trei copii lăsați singuri acasă au dat foc la locuință în timp ce încercau să gătească

”Cu câteva zeci de ani în urmă, în vremea în care majoritatea locuitorilor erau șvabi, Uiheiul avea o echipă puternică de fotbal, în care jucătorii erau etnici germani. Prin 1956-1957, au evoluat în divizia B, cum era pe atunci. Nu mai țin minte exact cum se chema… Spicul sau Avântul Uihei. Astăzi, nu avem o formație a satului înscrisă în vreun campionat, ci doar iubitori ai sportului”, mărturisește primarul.

O pistă de biciclete, în proiect

Și cum nu toți locuitorii doresc să practice sporturi de echipă sau să facă mușchi la sală, edilul-șef al comunei Șandra are în proiect amenajarea unei piste de biciclete de-a lungul drumului care leagă centrul de comună de satul aparținător.

”Distanța este de circa trei kilometri. Vrem să o amenajăm doar pe partea dreaptă a șoselei care duce către Uihei. Intenționăm să creăm și locuri de refugiu, unde cicliștii să se poată odihni”, spune Luchian Savu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *