Interpol retrage mandatul de arestare în cazul Nalan Oral. Activista turcă rămâne în închisoare din cauza unui procuror zelos

nalan

Curtea de apel Timişoara a decis punerea în libertate a activistei turce Nalan Oral după ce Interpol a comunicat că mandatul de arestare pentru terorism a fost şters din sistem, potrivit avocatului care o reprezintă, Bogdan Burdea. Cu toate acestea, activista pentru drepturile omului rămâne în închisoare, deoarece un procuror zelos a declarat recurs, chiar dacă nu mai exista niciun motiv de reținere.

“Revocă măsura arestării provizorii în vederea extrădării dispusă faţă de persoana extradabilă Oral Nalan prin încheierea din data de 08.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. (..).

Dispune punerea în libertate a persoanei extrădabile de sub puterea mandatului de arestare (….) emis de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. (….)la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, este decizia Curţii de apel Timișoara din 20 iulie 2017. Vezi aici.

“Motivul pentru care s-a dispus punerea în libertate este faptul că SecretariatuI General Interpol – Notices and Diffusions Task Force Interpol a anunţat că a şters notiţa roşie din baza de date a Interpol deoarece nu respecta condiţiile art 2 (1) şi 3 din Constituţia Interpol. În conţinutul articolelor ce au stat la baza notiţei roşii se menţionează că este strict interzis ca Organizaţia Interpol să intervină în vreun fel în activităţi de natură politică, militară, religioasă sau cu caracter rasist – extras din adresa Biroului Naţional Interpol din 20.07.2017 către Curtea de Apel Timişoara”, a explicat avocatul Bogdan Burdea.

Activista turcă rămâne totuşi în arest întrucât procurorul a declarat apel pe loc, în sala de judecată. Apelul se va judeca la Înalta Curte, alături de contestaţia activistei faţă de decizia de luni a Curţii de apel Timişoara de a o menţine în arest.

Sentinţa de condamnare pentru terorism, pusă la îndoială

Luni, avocaţii lui Nalan Oral au cerut eliberarea până la judecarea cererii de extrădare din partea autorităţilor turce. Între timp, partea turcă a solicitat un răgaz de 40 de zile pentru a trimite dosarul cu cererea de extrădare şi sentinţa de 30 de ani pentru terorism. În acest moment este pusă la îndoială chiar existenţa acestei sentinţe de condamnare din moment ce nu există la dosar decât o notă a Ambasadei turce, însă nimeni nu a văzut decizia de condamnare.

Chiar dacă există, sentinţa de condamnare a activistei turce la 30 de ani pentru terorism este pusă la îndoială de un stat membru UE. Belgia i-a acordat lui Nalan Oral statut de refugiat politic şi a ignorat cu desavârşire condamnarea primită în ţara natală.

“Cred că instanţa nu va decide extrădarea din moment ce condamnarea ei pentru terorism în Turcia a fost pusă deja la îndoială de o ţară membră UE”, a declarat Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH.

Avocatul Bogdan Burdea a solicitat instanţei să aplice Convenţia europeană din 1951 privind statutul refugiaţilor, directiva europeană 95/2011 şi regulamentul UE 604 din 2013 semnat la Dublin în detrimentul legislaţiei interne.

Potrivit legislaţiei naţionale, instanţa română poate refuza extrădarea în două cazuri:

dacă persoana cere şi obţine azil politic în ţara unde a fost reţinută, în cazul de faţă România.
dacă există suspiciuni rezonabile că va fi supusă torturii sau relelor tratamente în cazul în care va fi extrădată în ţara solicitantă, adică Turcia.
Avocatul spune că Nalan Oral nu trebuie să mai ceară azil politic în România, ci ţara noastră trebuie să îi recunoască statutul de refugiat politic primit în Belgia, o ţară UE, ca şi România.

Petiţie pentru eliberarea activistei turce Nalan Oral

Între timp, o petiţie online pentru eliberarea activistei turce a strâns peste 1100 de semnături pe internet.

“Cerem Guvernului României eliberarea de urgenţă din arest preventiv a Doamnei Nalan Oral şi autorizarea reîntoarcerii sale în Belgia .

Doamna Nalal este refugiat politic şi se află îin arest preventiv la Timişoara, închisă pe nedrept de autorităţile române, în pericol de a fi deportată în Turcia, unde are o condamnare de 30 ani, ca oponent al dictatorului Erdogan.

Nalan Oral este un activist pentru drepturile omului, militant împotriva regimului criminal al dictatorului Erdogan, care a aruncat zeci de mii de oameni nevinovaţi în închisoare în ultimul an”, arată iniţiatorii petiţiei. Poţi semna şi tu aici.

Reţinută în vama Nădlac

Nalan Oral a fost reţinută în vama Nădlac pe 8 iulie. Împreună cu fetiţa şi partenerul ei se îndrepta către Varna, Bulgaria, pentru a-şi petrece concediul. A fost pentru prima dată când după obţinerea statutului de refugiat politic în Belgia, ea a călătorit în afara spaţiului Schengen.

Nalan Oral era stabilită în Belgia din 2012, după ce a fost eliberată din închisoarea din Turcia, unde a stat 3 ani pentru terorism. Ea este de origine kurdă şi a fost acuzată de susţinere a PKK. Nalan Oral susţine că a fost victima unei înscenări şi că, în timp ce era în detenţie, autorităţile turce i-au găsit acasă arme şi muniţie.

În Belgia activa ca susţinătoare a mişcării feministe în cadrul Uniunii femeilor socialiste, conform romaniacurata.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Interpol retrage mandatul de arestare în cazul Nalan Oral. Activista turcă rămâne în închisoare din cauza unui procuror zelos

  1. Adica a mai facut puscarie pentru terorism!Si Belgia o crede nevinovata!Asa au ajuns sa zboare la cer oameni nevinovati prin Europa de destepti ce-s aia din Belgia.Procurorul nu-i platit de ONG,ca avocatii care-o apara,este procuror al statului,stie mai bine ce are de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *