Interes scăzut față de vaccinarea antigripală în Timiş

Doar circa jumătate dintre timișenii cu risc crescut de îmbolnăvire s-au arătat interesați să ”fenteze” gripa, prin imunizarea artificială. Este vorba de grupele populaționale incluse de Ministerul Sănătății în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită: personalul medical, cei cu vârsta peste 65 de ani – una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii -, pacienți cu afecțiuni cronice (în special respiratorii, cardiovasculare și metabolice), copii și bătrâni instituționalizați, precum și femeile însărcinate.

Deși inițial medicii de familie implicați în procesul de vaccinare antigripală au estimat un necesar de aproape 45.000 de doze, până în prezent doar 23.000 au fost solicitate. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, din cele aproximativ 27.000 de doze de vaccin antigripal primite de la Ministerul Sănătății, 4.410 se află încă în farmacia instituției.

Reprezentanții ministerului recomandă continuarea vaccinării antigripale și în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile cu risc înregistrate la medicii de familie. Potrivit specialiștilor, sezonul epidemic de gripă a debutat mai târziu comparativ cu anul precedent și, luând în calcul evoluția circulației virusurilor gripale, există posibilitatea să se prelungească până în primăvară.

În săptămâna 8 -14 ianuarie, au fost înregistrate 50 de cazuri de gripă confirmate prin analize de laborator. De asemenea, până în prezent, virusul gripal de tip B a cauzat două decese la nivel național.

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor cel puțin 20 de secunde, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *