Institutul Naţional de Sănătate Publică: Asimptomaticii pot transmite virusul şi celor care poartă măşti simple de protecţie, în spaţiile aglomerate, neaerisite

masca

Apar informaţii noi care ne pot ajuta să evităm infectarea cu noul coronavirus! Asimptomaticii le pot transmite virusul şi celor care poartă măşti simple de protecţie, în spaţiile aglomerate, care nu sunt bine aerisite. Riscul de infectare este şi mai mare, dacă în acele locuri se vorbeşte tare, se strigă şi se cântă. O arată un document publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dacă respectăm câteva reguli simple, reducem riscurile.

CITEȘTE ȘI: Accident în vestul țării: ce se întâmplă când șoferul nu ține cont de condițiile de trafic

Afară sau în interior, dacă este puţină lume, e linişte, iar locul este bine aerisit, riscăm mai puţin să luăm virusul, chiar dacă nu purtăm masca de protecţie, dar cu încă o condiţie: contactul să fie scurt.

Altfel stau lucrurile în caz de aglomeraţie. Dacă sunt mulţi oameni care strigă şi cântă, creşte riscul de a ne îmbolnăvi şi în aer liber, cu tot cu mască, şi chiar dacă stăm puţin acolo. O arată ultimele informaţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Însă, dacă lumea strigă sau cântă, mai ales în spaţiile neaerisite bine, riscul de a lua virusul este ridicat, chiar afară, inclusiv dacă purtăm masca şi petrecem puţin timp acolo. Şi aceasta, fiindcă în aerul inhalat ar putea fi mai multe particule contaminate. Contactul prelungit măreşte şi riscul.

Dacă stai mult într-un spaţiu închis neaerisit, plin de oameni, ai şanse mari să iei temutul virus de la persoane asimptomatice, deşi este linişte şi porţi corect masca. Dacă aerisim bine, mai reducem puţin riscul. Fără mască, eşti însă cel mai expus, chiar dacă nu se aude o vorbă.

Scenariile prezentate de Institutul Naţional de Sănătate Publică se referă la măştile simple, nu la cele profesionale, de tip FF2 sau 3. Specialiştii români au preluat şi adaptat informaţiile dintr-un studiu publicat în British Medical Journal.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns