Inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea: ritmicitarea notării nu presupune evaluări scrise în fiecare modul

testare

Inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea: ritmicitarea notării nu presupune evaluări scrise în fiecare modul.

Reconfigurarea structurii anului școlar – împărțirea pe cinci module – a produs mari confuzii în rândul cadrelor didactice în privința modului de evaluare a elevilor.

ROFUIP (Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar) prevede, la art. 107 alin. 4, faptul că ”numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcţie de numărul unităţilor de învăţare şi de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru”, numărul de calificative/note acordate anual fiind cu cel puţin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal unei discipline. Spre exemplu, dacă unei materii îi este alocată o oră pe săptămână, elevii vor trebui să aibă, la final de an școlar, patru note.

CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara a plantat în două luni 600 de arbori, 3000 de arbuști și peste 300.000 de plante

Subiectul notării elevilor în noua structură a anului școlar, dezbătut și interpretat de persoane mai mult sau mai puțin familiarizate cu actul educațional, a condus la o mediatizare exhausivă a concluziei că este obligatoriu ca la finalul fiecărui modul, elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare disciplină. Astfel, în unele școli, directorii au insistat ca profesorii să le acorde elevilor cel puțin o notă în fiecare modul. Având în vedere perioada limitată de timp comparativ cu structurarea lecțiilor conform programei școlare, pentru a se conforma indicațiilor venite din partea directorilor, profesorii au fost nevoiți să evalueze elevii prin teste, astfel încât toți să poată obține cel puțin o notă. Consecința a fost aceea că, în ultimele două săptămâni înainte de încheierea modulelor, în unele școli elevii au avut de susținut și câte două teste scrise într-o zi.

Goana după note a elevilor din anii precedenți, când media generală de absolvire a claselor V-VIII avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere la liceu, a fost, acum, înlocuită de goana profesorilor după notări. Pe repede-nainte, așa au decurs lecțiile din anumite școli, fără fixarea cunoștințelor, pentru a face loc evaluărilor scrise de dragul normării, pe cât de neconcludente, pe atât de apăsătoare pentru elevi. Situația a fost semnalată și la Ministerul  Educației, secretarul de stat Florian Lixandru declarând pentru edupedu.ro că „fiecare profesor își structurează materia și perioada de evaluare așa cum dorește, are libertatea să își planifice materia, conform planificărilor calendaristice pe care le-a făcut”.

Întrebat despre acest sistem de notare impus în anumite școli, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea, profesor de matematică, a explicat faptul că ritmicitatea notării nu se referă strict la evaluări sumative realizate la finalul fiecărui modul. ”A existat o presiune foarte mare pe elevi”, a concluzionat inspectorul școlar general adjunct, punctând faptul că elevul trebuie evaluat pe tot parcursul anului școlar, notele obținându-se nu doar prin teste, ci și prin observație sistematică (evaluări orale) sau prin proiecte. Fiind la curent cu problematica acestei notări forțate, inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea a specificat faptul că inspectoratul nu a transmis școlilor din Timiș nicio recomandare privind obligativitatea acordării unui anumit număr de note per modul. Mai mult, reprezentantul ISJ Timiș a afirmat că, pentru începutul anului viitor, are în vedere organizarea unor întâlniri de lucru pentru clarificarea acestui subiect, atât cu profesorii, cât și cu directorii unităților de învățământ.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *