Înscrierile la clasa pregătitoare se anunţă, din nou, cu… dureri de cap la Timişoara

Procedura și etapele de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022 - 2023

În ultima perioadă, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş (ISJT), s-a lucrat intens la planul de şcolarizare. De mai bine de trei ani, reprezentanţii ISJT se confruntă cu problema alocării numărului de locuri în unităţile de învăţământ, la clasele pregătitoare.

Şcolile pe care părinţii le consideră de renume sunt arhipline, fiecare colţişor fiind exploatat la maximum, în timp ce alte unităţi de învăţământ de-abia reuşesc să-şi constituie câte o clasă.

De cele mai multe ori sunt sacrificate laboratoarele, chiar şi bibliotecile, pentru a se mai constitui câte o clasă. Anul trecut, inspectoratul şcolar a fost obligat să aprobe mărirea numărului de clase pregătitoare, pentru că legislaţia, la ora actuală, permite părinţilor care au viză în bulentin – atestând că locuiesc în circumscripţia unde se găseşte şcoala dorită – să-şi înscrie copilul la unitatea din apropiere.

Conducerea Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” a impus, anul trecut, câteva criterii pentru accederea la clasa pregătitoare, iar nemulţumirea părinţilor care voiau cu orice preţ să-şi înscrie copiii acolo s-a transformat într-o adevărată bătălie, fiind nevoit să intervină Consiliul pentru Combaterea Discriminării, care a aplicat atât unităţii de învăţământ, cât şi inspectoratului şcolar amenzi substanţiale. Ambele instituţii au constestat sancţiunea , iar procesul se află pe rolul instanţei.

Aura Danielescu, inspector şcolar general al IŞJT, ne-a declarat că şi în acest an, la înscrieri, vor fi probleme legate de numărul de clase pregătitoare solicitate de şcoli.

„Cele mai multe unităţi de învăţământ au cerut înfiinţarea a unui număr de trei sau şase clase, pentru anul şcolar 2017 -2018. Sunt convisă că vom avea din nou surprize, iar în cazul anumitor şcoli vom fi obligaţi trecem la suplimentări. De cealaltă parte, vor fi unităţi de învăţământ care de-abia vor putea să formeze câte o clasă”, a precizat Aura Danielescu.

În ceea ce priveşte Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, se pare că şi în acest an conducerea acestei instituţii vrea să adopte unele criterii de selecţie, altele decât cele de anul trecut. Până la ora actuală,însă, unitatea de învăţământ a solicitat aprobarea a doar trei clase pregătitoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns