Infracționalitate crescută în mediul școlar din Timiș, pază deficitară și elevi nesupravegheați
Numărul infracțiunilor în mediul școlar timișean a crescut în 2023-2024, reiese din raportul prezentat de poliția județeană la ședința Colegiului prefectural din 25 iulie.
În județul Timiș, există 618 unități de învățământ (243 în mediul urban, 375 în rural). 29 dintre acestea nu au gard împrejmuitor, 41 sunt în zone iluminate necorespunzător, iar 147 nu dispun de sisteme de securitate.
93 dintre unitățile de învățământ timișene sunt asigurate exclusiv cu pază umană, 297 sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmă împotriva efracției și 81 dispun atât de pază umană, cât și de sisteme tehnice de securitate.
”Cred că ar trebui să facem eforturi mai mari și să reușim să asigurăm și la cele 147 de unități de învățământ, o formă de pază. Aici, ține foarte mult de UAT-uri”, a punctat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, comisarul-șef Alin Petecel.
CITEȘTE ȘI: Timiș. Rugile de Sfânta Maria Mare bat la ușă
În ceea ce privește siguranța școlară, potrivit declarațiilor comisarului-șef Alin Petecel, au fost derulate 1.132 de planuri de acțiune de către poliția județeană, pe linia prevenirii și combaterii delincvenței juvenile, absenteism, prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise, domeniul rutier.
Totodată, peste 2.000 de activități de informare și prevenție adresate elevilor în cadrul orelor de curs, în care au fost abordate tematici de natură juridică.
În pofida tuturor activităților de prevenire și de combatere a infracționalității în unitățile de învățământ, raportul poliției arată că pe parcursul anului școlar 2023-2024, 193 de elevi identificați ca fiind în situații de risc, 70 ca autori de infracțiuni și 103 au fost victime ale infracțiunilor.
În incinta și în zona adiacentă școlilor, au fost înregistrate 69 de infracțiuni (cu 6 mai multe decât în anul 2022-2023), săvârșite nu doar de elevi, ci și de persoane angajate în învățământ: 44 loviri și alte violențe (33 în anul precedent); 7 furturi (la fel ca în anul precedent); 3 porturi sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (2 în anul precedent); 4 purtări abuzive (3 în anul precedent); 3 vătămări corporale (față de 2 din anul anterior); 2 agresiuni sexuale (niciuna în anul precedent); o amenințare (față de 2 anul trecut); o distrugere; un abuz de încredere; o înșelăciune; o neglijență în serviciu; o însușire a bunului găsit sau ajuns din eroare asupra făptuitorului.
Pe de altă parte, raportul Jandarmeriei Timiș arată că, în cele 12 unități de învățământ aflate în supravegherea instituției, au fost aplicate 73 de contravenții în primul semestru, în valoare de 6.880 de lei și a fost constatată o infracțiune cu un autor (n.r.- nu a fost menționată fapta penală).
”Față de anul anterior, ne menținem cam pe aceeași linie”, a concluzionat colonelul Nicolae Slev, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean ”General Moise Groza” Timiș.
Șeful jandarmeriei timișene a atras atenția asupra vârstei înaintate a paznicilor care asigură paza unităților de învățământ, un aspect care le îngreunează îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
”Nerespectarea regulamentelor de ordine interioară este o altă problemă pe care tot o semnalăm (…) Ar trebui implicare din partea unităților școlare pentru ca aceste regulamente să primeze și să fie respectate ad literam”, a adăugat Nicolae Slev, precizând și faptul că lipsa de supraveghere sau supravegherea superficială a elevilor în timpul pauzelor reprezintă o altă problemă semnalată de jandarmerie.
Colonelul Alin Gheorghe, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara, a afirmat că în raza celor 19 instituții de învățământ aflate în responsabilitatea structurii, în semestrul al II-lea al anului școlar 2023-2024, au fost aplicate 207 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 14.150 lei (dintre care 55 la Legea 61/1991 și 152 la Legea 349/2002).
În ceea ce privește activitatea poliției locale în legătură cu mediul școlar, Attila Hajdu, directorul executiv al Direcției Poliția Locală Timișoara, a precizat că, în cel de-al doilea semestru, au fost luate măsuri de siguranță și ordine publică în zona adiacentă a 7 unități de învățământ (patrulări auto și pedestre), fiind avertizate 92 de persoane și aplicate 30 de sancțiuni.