Zi decisivă pentru încheierea războiului din Ucraina. Negocierile vor avea loc în Turcia

Zi decisivă pentru încheierea războiului din Ucraina. Negocierile vor avea loc în Turcia

Joi ar putea fi o zi decisivă pentru încheierea războiului din Ucraina prin întâlnirea pe care o vor avea, în Turcia, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

“Rusia îşi va atinge obiectivul, de a asigura statutul de neutralitate al Ucrainei, dar ar prefera să o facă prin intermediul discuţiilor”.

Declaraţia, care alimentează ideea unui compromis, a fost făcută ieri de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Moscova așteaptă cât mai curând un răspuns din partea Kievului, la condițiile pe care le consideră nenegociabile.

CITEȘTE ȘI: Isteria s-a încheiat, cozile din benzinării au dispărut. Prețurile la carburanți, joi dimineață, în Timișoara

Negocierile vor avea loc pe fondul campaniei de bombardament pe care o desfăşoară Rusia în oraşele ucrainene, şi căreia i-au căzut deja victime mii de civili.

Într-un interviu emoționant, președintele ucrainean Zelensky a cerut din nou Alianței Nord-Atlantice să introducă o zonă de restricție aeriană deasupra Ucrainei, pentru ca Rusia să nu mai poată bombarda orașele.

Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei: “Nu putem opri singuri (invazia). Dacă sunteți uniți împotriva naziștilor și a terorii, trebuie să închideți spațiul aerian. Nu eu. Nu așteptați să vă rog de câteva ori, de un milion de ori. Închideți spațiul aerian”.

Statele Unite nu iau, însă, în calcul introducerea restricțiilor aeriene deasupra Ucrainei, de teama unui conflict direct cu Rusia. Mai mult, Pentagonul a anunțat că Statele Unite nu se vor implica în transferul spre Ucraina al avioanelor de vânătoare MIG-29 oferite de Polonia.

John Kirby, Pentagon: “Serviciile de informații au tras concluzia că transferul Migurilor 29 către Ucraina ar putea fi confundat cu o măsură de escaladare a situației și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar crește riscurile unei ciocniri militare cu NATO”.

Oficialii americani au completat că cea mai bună metodă de a susține apărarea ucraineană este prin livrări de arme la fel ca până acum, în special lansatoare de rachete antitanc și anti-aeriene. În replică, Zelensky a spus că occidentalii se tem, în timp ce poporul său moare sub bombele ruseşti.

Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei: “Pentru cine ar fi mai rău? Pentru familiile noastre? Nu. Pentru cine? Pentru ei? Nu. Cine ştie? Nimeni nu ştie. Ştim, însă, că ce se întâmplă acum e foarte rău. Şi, în viitor, va fi prea târziu. Şi, crede-mă, dacă situaţia se prelungeşte da, o să vedeţi că vor închide spaţiul aerian, dar până atunci noi vom pierde milioane de oameni”.

Întreaga lume aşteaptă un semnal pozitiv de la negocierile care vor avea loc astăzi, în Turcia, între ministrul de externe ucrainean Dimitri Kuleba şi omologul său rus, Serghei Lavrov. Moscova a transmis deja Kievului versiunea finală a pretenţiilor sale, pe care Volodimir Zelensky ar trebui să le accepte ca atare.

Astfel, liderul ucrainean este presat să ia în următoarele zile decizii dramatice – să renunţe la republicile separatiste din est, să îi recunoască oficial pe disidenţii pro-ruşi din Ucraina, să abandoneze planul intrării în NATO, să reducă armata şi să declare neutralitatea ţării.

Zelensky a dat deja de înţeles că nu-şi mai face iluzii în legătură cu integrarea în NATO şi nici cu şansele de a recupera Donbasul. Vrea, însă, ca Rusia şi Vestul să ofere Ucrainei garanţii de securitate.

Între timp, Vladimir Putin ar fi cerut armatei să încetinească ofensiva în aşteptarea răspunsului din partea preşedinţiei ucrainene. Potrivit unor surse citate de publicaţia ″Jerusalem Post″⁣, Rusia şi Ucraina poartă deja negocieri, mai aprofundate decât se anunţase public.

Maria Zaharova purtător de cuvânt MAE Rusia: “Au fost realizate unele progrese în negocierile destinate să pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene. Operaţiunea militară specială a Federaţiei Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalităţii acestei ţări”.

Dacă preşedintele ucrainean va respinge solicitările Moscovei, atunci responsabilii occidentali cred că Vladimir Putin va ordonă armatei sale să continue campania de bombardament îndreptată împotriva marilor oraşe ucrainene şi, eventual, să declanşeze atacul final asupra Kievului.

sursa: stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *