Încercând să scape de răceală sau gripă, unii bolnavi se trezesc cu alte probleme

Mai multe medicamente pentru tratarea bolnavilor de cancer lipsesc de pe piață

Asociația pentru protecția consumatorilor condusă de Sorin Mierlea, Infocons, atrage atenția asupra conținutului crescut de zahăr și sare al unor produse destinate ameliorării simptomelor gripei și răcelii. Potrivit reprezentanților asociației, în cadrul unui studiu din acest an asupra medicamentelor tip pulbere pentru soluție orală și a suplimentelor alimentare au fost analizate 20 de produse din gama Coldrex, Fervex, Modafen, Faringo Hot Drink, Revigrip, Theraflu, Gripovit, Propolis C Răceala&Gripă și Tantumgrip.

Mai multe E-uri

Rezultatele studiului au arătat că, față de anul trecut, medicamentele analizate conțin mai multe substanțe chimice sub formă de aditivi alimentari (E-uri). Cei mai răspândiți aditivi au fost, în ambele studii, E330 (regăsit în 17 produse în studiul din 2019, respectiv 16 în cel din 2018) și E 331 (13 produse în studiul din 2019, față de 11 în 2018).

CITEȘTE ȘI: Val de aer polar peste România. Ninsori, viscol şi temperaturi de -15 grade Celsius

Aditivi de sute de ori mai dulci decât zahărul

De asemenea, produsele analizate conțin și îndulcitori. E954 (zaharina – de până la 500 de ori mai dulce decât zahărul!) s-a regăsit în șapte produse, E951 (aspartamul – cu o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul) în șase, E 952 (ciclamați – de circa 30-50 de ori mai dulci decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe) în șase, iar E950 (acesulfam de potasiu – de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul) în cinci.

Echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr într-un plic

”Cantitatea de zahăr a fost menționată în 70 la sută din produse, cu nouă procente mai puțin decât în studiul din 2018. Cantitățile au variat între 0 și 12.6 grame per plic. Astfel, într-un singur plic putem găsi echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr. Comparativ cu analiza efectuată anul trecut, remarcăm faptul că unele produse nu mai au specificată în prospect cantitatea de zahăr”, au precizat realizatorii studiului.

Mai multă sare

Potrivit acestora, din punct de vedere al conținutului de sodiu, 40 la sută din produse au înregistrat cantități de sare, variind între 42,2 și 135,8 miligrame, cu cinci procente mai mult față de studiul din 2018.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul zilnic de zahăr nu trebuie să depășească trei linguriţe pe zi, iar cel de sare este limitat la cinci grame în cazul adulților, excesele dăunând sănătății.
În plus, specialiștii avertizează că aceste medicamente pot fi luate și fără prescripție medicală. Consumul ridicat de zahăr și sare conduce, în timp, la boli grave, având în vedere că nu poate fi ținută o evidență exactă a cantității ingerate din aceste substanțe, mai ales că acestea se regăsesc și în mai toate alimentele din comerț.

Un consum ridicat de sare forţează organismul să-şi facă rezerve suplimentare de apă, punând presiune pe mai multe organe interne ale omului, printre care inima şi creierul.

Clorura de sodiu are un rol esenţial în transportul nutrienţilor către celule, dar consumul excesiv duce la retenţia de apă, ceea ce provoacă apariţia multor complicaţii nedorite. Hipertensiunea este cea mai frecventă problemă medicală cauzată de excesul de sare.

La aceasta se adaugă atacul cerebral, întrucât presiunea provocată de nivelul ridicat de sodiu poate duce la blocare sau spargerea vaselor de sânge de la nivelul creierului. În plus, există riscul de apariție a bolilor renale. Mai mult, consumată în cantităţi mari, clorura de sodiu duce la eliminarea unei cantităţi mari de calciu prin urină, fapt ce poate avea ca efect negativ apariţia osteoporozei. Sarea are efecte adverse în cazul copiilor, putând provoca creşterea temperaturii în organism sau stoparea creşterii micuţilor.

Pe de altă parte, specialiștii susțin că primele efecte negative ale ingestiei unei cantități prea mari de zahăr sunt: creșterea în greutate, probleme digestive (inclusiv balonare, gaze și crampe abdominale), stări de somnolență, letargie, oboseală cronică, afectarea capacității de concentrare, modificări bruște de dispoziție (inclusiv depresie, iritabilitate, nervozitate), dureri de cap, aspect nesănătos al părului, tenului și unghiilor.

În timp, cele mai grave maladii posibile ale consumului excesiv de zahăr sunt diabet, obezitate și boli de inimă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *