Încă o “injecție” de 2 milioane de euro pentru Colterm, tot pentru pierderile din 2022
UPDATE
Proiectul prin care se mai dau încă 2 milioane de euro către Colterm a fost aprobat cu 16 voturi pentru, în ședința de joi, 5 septembrie 2024.
Articolul inițial
Consiliul Local Timișoara a fost convocat pentru o ședință “extraordinară de îndată” pentru joi, 5 septembrie 2024, de către executivul Primăriei Timișoara. Motivul este aprobarea unei suplimentări de 10 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse aferente anului 2022 din rețeaua de termoficare.
Asta, în condițiile în care, pe 20 august 2024, primarul Timișoarei posta pe Facebook despre stocurile pe plus ale Colterm, cât și despre datorii vechi de peste 70 milioane lei achitate și un proiect de 219 milioane de lei pentru a putea instala 10 turbine pe gaz.
“Avem deja 75% din cantitatea de gaz necesară, plus 50.000 de tone de cărbune pentru iarna ce vine. Echipa de la Colterm continuă achizițiile. În noiembrie 2020 am găsit zero stocuri de cărbune, zero țevi refăcute, un contract de gaz care expira după 3 zile și peste 300 de milioane datorii.
Acum avem stocuri istorice, contract la gaz, 30 km de rețea de termoficare modernizată și datorii vechi de peste 70 milioane lei achitate.
Lucrăm la un mare proiect de înverzire a modului de producere a energiei termice. Am depus un proiect de 219 milioane de lei pentru a putea instala 10 turbine pe gaz (sau pe hidrogen verde, în viitor) care produc atât energie termică, cât și energie electrică.
Astfel, vom înlocui aproape două treimi din consumul de cărbune pentru încălzirea centralizată și vom reduce drastic poluarea. Sunt mândru de aceste realizări și de echipa care a tras în acești ani”, a scris primarul Timișoarei.
Proiectul privind aprobarea pierderilor tehnologice induse aferente anului 2022, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, pe care consilierii locali trebuie să îl aprobe pe 5 septembrie, prevede că “se aprobă plata sumei de 10.000.000,00 lei inclusiv TVA, reprezentând pierderi tehnologice induse, aferente anului 2022, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat”. Adică vreo 2 milioane de euro, cadou.
Au mai dat 7 milioane de euro electorale în aprilie, tot pentru 2022
Întrebarea care se pune este câte datorii istorice ale Colterm mai ascunde administrația Timișoarei și le scoate pe rând, spre a fi aprobate “la bucată” din totalul datoriilor istorice.
Culmea e că în aprilie 2024 s-a mai votat o sumă consitentă, de aproximativ 7 milioane de euro, tot pentru pierderi pe același an 2022, cât și pentru niște investiții care nu e clar în ce stadiu se află.
Pe 8 aprilie 2024, Renașterea bănățeană vă informa că, în ciuda propunerilor de reorganizare a companiei de termoficare, a conducerii hirbride administrator special – directorat, impusă din cauza insolvenței Colterm, această societate continua să înghită milioane de euro, pe care Primăria Timișoara îi alocă, cu generozitate, din buzunarele timișorenilor.
Ultima găselniță a fost votarea în Consiliul Local Timișoara a alocării unei noi sume consistente de la bugetul local, pentru acoperirea pierderilor Colterm pentru anul… 2022!
Aceasta este practic a patra oară când municipalitatea pompează bani în societatea în insolvență, deși în paralel s-au plătit studii de redresare a activității, dar s-au înființat și două noi societăți comerciale, care există însă doar de formă și au o utilitate egală cu zero.
Astfel, pe 1 aprilie, fără păcăleală, primarul a propus iar consilierii au votat pentru alocarea a încă 35 de milioane lei pentru pierderile tehnologice ale companiei de termoficare pe rețelele de transport, distribuție și consum tehnologic de apă de adaos.
Ca o justificare, reprezentanții primăriei au scos la înaintare o serie de plăți și “investiții”: înlocuirea a 29 de kilometri de rețea secundară și primară și modernizarea a 25 de puncte termice din oraș, dar și plata ultimei tranșe a datoriei istorice a Colterm către E.ON pentru gazul folosit.
O altă justificare pentru noua risipă financiară sunt planurile de viitor, de altfel, cât se poate de aberante, în condițiile în care administrația Fritz știe că nu poate salva Colterm de la insolvență, iar cele două noi SRL-uri înființate în 2023 sunt sublime, dar nu au nici capital, nici obiect de activitate.
Mai mult, prin invenția celor două firme s-ar dori separarea producției de distribuție, model ce s-a dovedit falimentar în toate orașele unde a fost aplicat.
Prin această alocare din aprilie anul acesta, reprezentanții primăriei au mai servit o pasă electorală: “într-o a treia etapă de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, urmează să se reabiliteze încă 13 km de conducte pe traseele: CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex, Circumvalațiunii, Fabric – Modern, Bucovina”, au transmis aceștia, pentru a servi măcar o falsă promisiune cetățenilor votanți din aceste cartiere.
Bani pentru “găuri” istorice și certificate verzi
În realitate, în spatele acestei povești frumos ambalate se ascunde un tertip pentru a plăti certificatele pentru emisiile de carbon, capitol la care Timișoara este înecată de datorii și penalități. Asta, pentru că încă nu au fost plătite amenzile de 35 de milioane de euro pentru necumpărarea certificatelor de poluare pe anii 2021 și 2022 și se apropie scadența pentru achiziția aferentă anului 2023.
Conducerea Colterm a dat asigurări că banii primiți de la Primăria Timișoara, în aprilie 2024, vor ajuta la cumpărarea de certificate verzi pentru anul trecut. De fapt, despre asta este vorba în manevra alocării celor 7 milioane de euro…
„În acest moment avem achiziționate 65.000 certificate de poluare și, odată cu încasarea celor 35.000.000 lei din pierderile induse, aferente anului 2022, estimările noastre arată că vom putea conforma în integralitate cele două centrale”, au transmis, în aprilie 2024, reprezentanții Colterm.
Toate acestea, după ce în decembrie 2022, în regim de urgență, consilierii locali din Timişoara au decis, într-o şedinţă de plen, să majoreze cu 18% preţul de facturare al serviciului de termoficare, pentru a acoperi inflaţia din 2022.
În acelaşi timp, Primăria Timişoara a mărit subvenţia anuală cu 32 milioane de lei, “pentru ca preţul să rămână neschimbat pentru abonaţi”. Praf în ochi, pentru că, în realitate, toate aceste injecții financiare și subvenții cu care se laudă de trei ani administrația Fritz sunt suportate tot din banii colectați de la cetățenii Timișoarei.
La finele lui septembrie 2023, primarul Dominic Fritz se lăuda cu aceeași fentă. Doar în perioada ianuarie – septembrie 2023, Primăria Municipiului Timişoara a acordat subvenţii pentru abonaţii Colterm în valoare de 150 milioane lei.
CITEȘTE ȘI: Peste 4,5 milioane de lei pentru investițiile PNRR din Timiș. Cine este campionul finanțărilor
De altfel, chiar primarul Timișoarei recunoștea în urmă cu un an, în aprilie 2023, că Primăria Timișoara plătește circa un milion de lei zilnic ca subvenție către Colterm și că societatea a cumpărat mai mult de jumătate din certificatele de mediu necesare până la acel moment.
Rămân, însă, certificatele aferente anului 2023, la care se adaugă amenzile de mediu de peste 35 de milioane de euro, neplătite de mai bine de trei ani. Datorie cu care, neavând de unde să o plătească, Dominic Fritz își va încheia mandatul de primar.
Cate datorii are in prezent Colterm?
Hai să zicem că ignorăm problema taxelor de mediu și a certificăcatelor verzi, care sunt o tâlhărie practicată în tot lagărul globalist pentru a JEFUI cetățenii prin biruri peste biruri în numele unei așa-zise ”schimbări clismatice” care este o MINCIUNĂ jegoasă globalistă. O ignorăm pentru că nu se datorează primăriei ci altor globaliști, cei de la București, Bruxelles și Washington. Am putea pune și acolo întrebarea: UNDE se duc toți acei bani? În tot felul de isterii clismatice inventate de globaliști? Bani care ajung în final în buzunarele marii mafii globaliste?
Repet, chiar și ignorând jaful taxelor verzi, tot rămân câteva întrebări de bun simț: DIN CE BANI se fac aceste finanțări repetate ale Colterm? Ori din bugetul primăriei, adică tot din banii noștri, ori din… credite cu dobânzi nesimțite. Dobânzi care se duc TOT în buzunarul marii mafii globaliste. CÂTE DOBÂNZI NESIMȚITE PLĂTEȘTE PRIMĂRIA?
Și la final: CÂT VA COSTA ENERGIA TERMICĂ după măreața retehnologizare? Ce facem dacă ajungem să constatăm pe buzunarele noastre deja jefuite că energia pe cărbune era de 2-3 ori mai ieftină decât cea pe gaz sau hidrogen? Aha, ar fi o NOUĂ metodă de jefuire în numele ACELUIAȘI delir satanic al ekologiei de rit globalist.
La ASTA să răspundă conducerea globalistă a primăriei. Se aude, samuel fritz și ruben lațcău? Și toți slugoii voștri useriști?