Încă 50 de milioane de euro pentru Timișoara. O stradă intens circulată va intra într-un amplu proces de modernizare

robu 19

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat, astăzi, două noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de 51,82 milioane de euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 28,87 milioane de euro. Sunt proiecte prin care va fi asigurată finanțarea pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea străzii Calea Bogdăneștilor, respectiv pentru încă șapte tramvaie noi și moderne.

Primul proiect prevede reabilitarea Căii Bogdăneștilor de la intersecţia cu Bulevardul Cetăţii și până la bucla de întoarcere din cartierul Ronaț. Linia de tramvai va fi dublă, amplasată pe mijlocul șoselei și încadrată de spaţii verzi cu arbori.

Prin proiect se vor reabilita 2,25 kilometri de linie dublă, plus 0,45 kilometri în zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 kilometri cale de rulare modernizată. Infrastructura rutieră va fi reconfigurată: partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens.

Totodată, pe Calea Bogdăneștilor se vor amenaja trotuare și piste pentru biciclete pe ambele sensuri. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea unui număr de șapte stații de transport public pe traseul respectiv. Aceste stații vor fi iluminate și adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, vor fi dotate cu bănci și coșuri de gunoi, cu echipamente de supraveghere video, cu automate de bilete, panouri cu afişare LCD și alte facilități.

În proximitate se vor amplasa rastele pentru biciclete în sistem integrat de închiriere. Se vor amenaja peste 9.500 mp de spații verzi, din care aproximativ 8.500 mp vor fi spații noi, și se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrică în zonă. Valoarea totală a proiectului este de 148.851.248,45 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 89.655.146,06 lei. Perioda de implementare este de 36 de luni.
Celălalt proiect semnat reprezintă cea de-a doua etapă a investiției privind înnoirea flotei de tramvaie din Timișoara. Prima etapă – achiziția altor șapte tramvaie noi a fost contractată în luna iulie.

Proiectul prevede achiziția a șapte tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Noile vehicule vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 de kilometri în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing.

Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timișoara. Valoarea totală a noului proiect este de 96.378.403,45 lei, din care 46.971.966,32 lei finanțare nerambursabilă.

Durata de implementare este de 43 de luni.

Contractele au fost semnate de Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest. Proiectele sunt finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio-POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 516 proiecte, în valoare totală de 885,65 milioane de euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 714,42 milioane de euro.regiunea vest,


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Încă 50 de milioane de euro pentru Timișoara. O stradă intens circulată va intra într-un amplu proces de modernizare

    1. Nu chiar, bine era un pasaj la Solventul. Atunci aveau sens lucrarile acolo. De altfel anul trecut chiar primarul zicea ca se face pasaj acolo. Ma rog, a uitat intre timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *