Încă 10 milioane de euro din bugetul local s-au dus pe conducta Coltermului

Toți pentru căldura Timișoarei! Prefectura și CJT susțin alocarea suplimentară de către guvern a sumei de 130 de milioane de lei

Compania Locală de Termoficare Colterm SA a transmis Primăriei Timișoara hotărârea consiliului de administraţie nr. 24/24.03.2020 prin care aprobă documentaţia privind situaţia pierderilor masice şi de energie termică suplimentare în raport cu cele aprobate în tarifele de transport şi distribuţie şi calculul pierderilor induse.

CITEȘTE ȘI: Val de atacuri care au vizat antene 5G, în Europa. “Teoriile nebune” care circulă pe Internet

De asemenea, Colterm a depus calculul pierderilor tehnologice induse pentru perioada ianuarie – decembrie 2019 şi nota justificativă privind determinarea valorii pierderilor tehnologice induse aferente anului 2019, ca diferenţă dintre pierderile reale şi pierderile tehnologice incluse în preţul aprobat.

Consilierilor locali timișoreni nu le-a rămas decât să aprobe o sumă consistentă pentru menținerea în viață a Colterm. După cum se arată în raportul atașat la proiectul de hotărâre:

„Costurile suplimentare înregistrate de Compania Locală de Termoficare COLTERM SA cu pierderile induse aferente anului 2019 au fost următoarele: valoare pierderi induse de căldura pe reţelele de transport – 18.577.940,022 lei fără TVA; valoare pierderi induse de căldura pe reţelele de distribuţie -15.628.260,071 lei fără TVA; valoare pierderi induse masice – consum tehnologic de apă de adaos – 4.700.183,790 lei fără TVA. Totalul pierderilor induse aferente anului 2019 este de 38.906.383,883 lei fără TVA, respectiv 46.298.596,821 lei inclusiv TVA. Având în vedere cele menţionate mai sus, apreciem că proiectul de hotărâre privind acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse aferente anului 2019, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie, îndeplineşte condiţiile pentru a fi supus dezbaterii şi aprobării plenului consiliului local”.

Bugetul local are, astfel, parte de o gaură de aproape 10 milioane de euro pentru o companie care nici nu mai catadicsește să-și informeze clienții când oprește sau pornește furnizarea încălzirii. Săptămâna trecută, bunăoară, caloriferele abonaților erau fierbinți în timp ce afară se înregistrau peste 20 de grade Celsius. Se pare că la Colterm s-a uitat de bunele practici care prevedeau furnizarea agentului termic în concordanță cu termperaturile exterioare. Acum două zile, însă, încălzirea s-a oprit total, pentru a reporni brusc, taman în seara de după aprobarea de către Consiliul Local Timișoara a proiectului cu pierderile. Aceste întâmplări ne pot duce cu gândul la o zonă de-a dreptul crepusculară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *