Inaugurare: Conacul Mocioni din Foeni și-a recăpătat strălucirea și statutul (foto/video)

Inaugurare: Conacul Mocioni din Foeni și-a recăpătat strălucirea și statutul

Inaugurare: Conacul Mocioni din Foeni și-a recăpătat strălucirea și statutul

După zeci de ani de mutilare arhitecturală, diverse destinații și transformări, Conacul Mocioni, o clădire de patrimoniu de interes național, și-a deschis porțile, după doi ani de renovări și lucrări, publicului larg, vineri, 21 martie 2025.

Într-un cadru festiv, cu autorități locale și județene, în prezența ministrului Culturii, Natalia Intotero, a președintelui CJ Timiș, Alfred Simonis, alături de vicepreședinții Alexandru Iovescu și Alin Popoviciu, fostul președinte al CJT, Alin Nica, europarlamentarul Maria Grapini dar și alți invitați din administrație și din zona culturii, bijuteria arhitecturală de la Foeni a găzduit un eveniment inaugural, constând într-un tur de vizitare, declarații ale oficialilor, sfințirea clădirii, toate asezonate cu un vernisaj al expoziției temporare a apreciatului artist plastic Silviu Oravitzan, cu un pahar de șampanie pe un acompaniament de muzică clasică live.

Conacul Mocioni din Foeni a intrat astfel în circuitul turistic, primește vizitatori și găzduiește evenimente culturale.

În urma unui amplu proces de reabilitare, monumentul istoric a devenit un spațiu potrivit pentru expoziții, conferințe și activități educaționale.

Publicul va avea acces gratuit în timpul săptămânii, între orele 10-18, iar în weekenduri, pe bază de programare.

În interior, vizitatorii pot explora o zonă muzeală cu mobilier autentic, o bibliotecă digitală dotată cu o masă interactivă și expoziția temporară a artistului Silviu Oravitzan, deschisă pentru două luni.

În curând, își va începe activitatea și o cafenea culturală, pentru al cărei operator administrația județeană va organiza un proces de selecție.

Investițiile pentru modernizare vor continua. Urmează refacerea pavajului din cele două curți ale conacului, finalizarea împrejmuirii acestuia și reabilitarea scării interioare din lemn.

Totodată, vor fi refăcute scările de marmură care asigură accesul principal și care au fost descoperite pe parcursul intervențiilor, după ce fuseseră acoperite cu beton în perioada comunistă.

În plus, va fi amenajat un spațiu de cazare și o bucătărie profesională, toate lucrările fiind finanțate din bugetul Consiliului Județean Timiș.

Reabilitarea conacului, un simbol al patrimoniului din județul Timiș, a fost implementată de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu North Consulting ehf Islanda și Asociația Miltonia.

Proiectul, demarat în martie 2023 și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a avut o valoare totală de 19.230.346,41 lei.

Construit în 1750, după unele estimări, iar după unele atestări monografice în jurul anului 1805, Conacul Mocioni are o istorie bogată și a trecut prin numeroase transformări.

De-a lungul timpului, a fost utilizat inadecvat, servind ca depozit de cereale, baie comunală, brutărie, discotecă, cămin cultural și grădiniță, ceea ce a afectat integritatea clădirii.

Reabilitarea a urmărit păstrarea autenticității arhitecturale și punerea în valoare a componentelor de patrimoniu.

Lucrările au inclus consolidarea structurală a clădirii și refacerea elementelor decorative.

conacul mocioni5

Astăzi, Conacul Mocioni din Foeni și-a redobândit strălucirea de odinioară, devenind un spațiu cultural și de patrimoniu, cu un rol important în dezvoltarea culturală și turistică susținută de Consiliul Județean Timiș.

„Din discuțiile purtate cu colegi din minister, existau ceva emoții că acest proiect nu se va putea realiza la timp. Iată că, atunci când există colaborare între primării și CJT, când există oameni harnici, dedicați, lucrurile devin realitate.

Este o investiție de 2,4 milioane de euro, finanțată prin programul RO Cultura, fonduri norvegiene Liechtenstein Islanda. Suma totală a acestui program a fost 34 de milioane de euro, alături de alte obiective din întreaga țară și aici asistăm la o bucurie în folosul comunității și în folosul tuturor locuitorilor județului Timiș și a turiștilor, care sunt convinsă că vor petrece aici clipe minunate.

Vom continua aceste investiții pe programele care se vor deschide în următoarea perioadă de timp. (…) Anul acesta, sperăm să înceapă lucrările la Muzeul Revoluției, de asemenea, o investiție mult așteptată și, așa cum preconizăm, credem că va fi poate muzeul cel mai vizitat”, a declarat, cu ocazia inaugurării clădirii, ministrul Culturii, Natalia Intotero.

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis a declarat că acesta este doar un prim obiectiv realizat și că urmează renovarea conacelor din comunele Banloc, Jamu Mare, Parța și alte localități unde se află clădiri-monumente istorice frumoase și nepuse în valoare.

„Vă amintiți, atunci când am preluat mandatul de președinte al CJ Timiș, am spus că acest obiectiv este unul din cele prioritare, pe care ne vom concentra atenția pentru a fi finalizat, astfel încât să beneficiem de un astfel de conac în județul Timiș, dar să și atragem sumele externe care erau alocate pentru această investiție.

Mă bucur nu doar să anunțăm închiderea lucrărilor, ci și deschiderea oficială a Conacului Mocioni, un conac în care se vor organiza începând de astăzi, în permanență, activități cultural, astfel încât să atragem cât mai mulți turiști în județul Timiș și, evident, să înceapă cu Foeni.

Practic, este un prim edificiu dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județul Timiș, un circuit al conacelor, al castelelor, dar și a bisericilor monument istoric.

Astfel de monumente, din păcate, marea lor majoritate sunt în paragină, iar obligația noastră, a oamenilor politici, este aceea de a investi în cultură, în artă, în educație și evident să investim în aceste monumente care sunt atât de importante pentru istoria Banatului, pentru istoria noastră și pentru atracții turistice de care avem nevoie în județ și în regiune.

Vă spun, de asemenea, în premieră, că este prima etapă în reabilitarea acestui conac. Anul acesta, avem sumele prevăzute pentru a completa proiectul inițial, căruia, din păcate, i-au lipsit suprafețele de pavaj din curte, spațiile verzi.

Pentru a putea organiza evenimente în aer liber ar trebui să nu fie piatra aceasta pe jos. Avem nevoie de bucătărie, avem nevoie, poate, de spații de cazare, de finalizarea reabilitării treptelor și tot ceea ce a lipsit în primul proiect.

Avem sumele prevăzute în buget, facem proiectul și, cu puțin noroc anul acesta, cel târziu anul viitor vom finaliza și acest obiectiv”, a declarat, vineri, Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Puțină istorie…

Conacul familiei Mocioni din Foeni se află într-o zonă în care dezvoltarea industrială lipsește și singurele surse de venit sunt instituțiile publice sau agricultura.

Revitalizarea clădirii în acest spațiu de frontieră  poate să constituie un avantaj, motiv pentru care acest punct turistic și muzeal este un centru de importanță euroregională, pentru un aflux cât mai mare de turiști români și străini.

Conacul se află și pe traseul pistelor de biciclete care se amenajează în Timiș și în județele învecinate.

Familia de origine macedo-română Mocioni, originară din orașul Moscopole, care agonisise o avere considerabilă din negoţul cu vite, a dobândit domeniul de la Foeni în secolul al XVIII-lea, în timpul împăratului Iosif al II-lea, o parte ca donație și alta prin cumpărare, iar diploma nobiliară obținută cu acest prilej a fost reconfirmată în 1805 de împăratul Francisc I, care se proclamase împărat al Austriei după desființarea Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană.

Mocioneștii au devenit una din cele mai de seamă familii din întreaga provincie și au jucat un rol important în viața politică, religioasă, culturală și economică a Banatului și nu numai.

Averea lor a sporit cu fiecare generație, au construit mai multe conace în Banat, la Foeni, Căpâlnaș, Birchiș, Bulci și Vlaicovăț, acesta din urmă fiind astăzi în Banatul sârbesc, și au făcut parte din elita acelor vremuri.

Conacul de la Foeni a fost construit de Ioan Mocioni, din ramura de Föen a familiei, fiind cel mai vechi dintre proprietățile acesteia și una din cele mai importante reședințe.

Ridicat în mijlocul comunei, conacul, reprezentativ pentru această epocă, a fost construit între anii 1806 și 1810, în stil neoclasic, aidoma celor mai multe conace nobiliare din zona de câmpie a Banatului, și impresionează prin monumentalitatea lui.

CITEȘTE ȘI: Daniel David, mesaj pentru părinți: Nu mai încurajați meditațiile!

În 1863, când Banatul a fost lovit de o mare secetă, urmată de o cumplită foamete, Andrei Mocioni a hrănit pe domeniul lui 400 de familii și s-a îngrijit de nutreț pentru vitele acestora, a intermediat obținerea unor ajutoare bănești de la Viena dar și de la București pentru a-i sprijini pe bănățeni.

Conacul s-a aflat ulterior în proprietatea familiei Csávossy și a fost răscumpărat apoi de Anton Mocioni.

La începutul anului 1945, ultimul descendent al familiei a înființat aici o casă națională pentru locuitorii comunei, dar după instaurarea regimului comunist, conacul a fost naționalizat și trecut în proprietatea comunei.

Conacul a fost transformat în cămin cultural şi sediu al mai multor instituţii și a suferit degradări majore în urma nefericitelor intervenții din anii comunismului, care au lăsat puține părți ale clădirii neatinse de intervențiile brutale, din dorința de a șterge orice urmă nobiliară a clădirii.

Soclul pereților a fost vopsit cu ulei, parchetul a fost dat cu motorină iar ferestrele au fost înlocuite cu termopane.

Din aprilie 2021 a trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș. Acum, prin grija CJ Timiș, cu o investiție totală de 2,4 milioane de euro, finanțată prin programul RO Cultura, fonduri externe, dar cu un mare aport local – mai mult de jumătate din sumă, aproximativ 52% reprezintă contribuția CJT, conacul și-a recăpătat strălucirea și statutul de acum 200 de ani.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *