În Serbia a fost modificat Codul penal: Închisoare pe viaţă pentru crime, violuri, hărţuire sexuală asupra minorilor, gravidelor şi persoanelor neputincioase

Deputaţii Adunării Serbiei au adoptat astăzi modificările la Codul Penal prin care se anulează pedeapsa cu închisoare între 30 şi 40 de ani şi se introduce pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru cele mai grave fapte penale.

Pedeapsa cu închisoare pe viaţă este prevăzută pentru omoruri grave, violuri, hărţuire sexuală asupra minorilor, gravidelor şi persoanelor neputincioase, propunerile Fundaţiei „Tijana Juric” care au fost sprijinite de 160.000 de cetăţeni, potrivit rtv.rs/ro.

Pedeapsa cu închisoare pe viaţă este extinsă şi la alte fapte penale pentru care conform legii în vigoare sunt prevăzute pedepse între 30 şi 40 de ani, şi anume asasinarea reprezentanţilor celor mai înalte organe de stat, fapte grave împoriva securităţii Serbiei, complicitate în săvârşirea faptelor penale, genocidului, crime împotriva uamnităţii, crime de război împotriva populaţiei civile, crime de război împotriva răniţilor şi bolnavilor, terorism, etc.

Este prevăzut ca învinuitul pentru pedeapsa închisorii pe viaţă să fie eliberat condiţionat după  executarea a 27 de ani de detenţie.

De asemenea, sunt prevăzute şi pedepse aspre pentru cei care au săvârşit din nou fapte penale, dar şi pentru abuz, violenţa domestică, evaziune fiscală, uciderea şi abuzurile la care sunt supuse animalele, împiedicarea persoanelor în executarea sarcinilor de serviciu, comportamentul violent la meciurile sportive, etc.

Modificările şi completările sunt conformate cu organismul internaţional care prevede standarde globale în domeniul luptei împotriva spălării de bani şi luptei împotriva terorismului, precum şi introducerea unei noi fapte penale, atacul asupra avocaţilor, ceea ce este în conformitate cu propunerea Baroului de Avocaţi ai Serbiei, scrie rtv.rs/ro.

0 Comments

No Comment.