În școlile din Timiș, utilizarea telefoanelor de către elevi ar putea fi interzisă inclusiv în pauze

În școlile din Timiș, utilizarea telefoanelor de către elevi ar putea fi interzisă inclusiv în pauze

În școlile din Timiș, utilizarea telefoanelor de către elevi ar putea fi interzisă inclusiv în pauze

Utilizarea telefoanele mobile de către elevi în școală, nu doar ca mijloc de comunicare ori în scop didactic, ci și, după cum se constată în ultima perioadă, pentru a se filma în timpul orelor, în pauze, în toalete, reprezintă una dintre cauzele care contribuie la încurajarea actelor reprobabile care se petrec în incinta școlilor.

În acest context, autoritățile timișene au în vedere stipularea unei clauze de interzicere totală a utilizării telefonului mobil de către elevi pe toată durata programului școlar, inclusiv în pauze, în contractul educațional pe care părinții îl vor semna cu unitățile de învățământ, începând din anul școlar 2024/2025.

Deși legislația interzice utilizarea telefoanelor la școală de către elevi, cu excepția folosirii lor în scop didactic, în multe unități de învățământ aceasta nu se respectă din două motive principale: de frica părinților și din necunoașterea legii.

Subprefectul Ovidiu Drăgănescu spune că a atras atenția, încă de acum un an, asupra pericolului pe care îl reprezintă telefoanele mobile în rândul copiilor, însă nu s-a luat nicio măsură în acest sens de către decidenți.

”În cadrul ședințelor privind siguranța în școli, tot timpul am atras atenția că trebuie să se respecte prevederile legale: elevii nu au voie cu telefoanele pe durata desfășurării cursurilor. Avem text de lege clar. Pe de-o parte, îi distrage de la actul didactic. Pe de altă parte, din discuțiile pe care le-am avut cu Brigada care este pe zona de vest privind traficul de persoane, am înțeles că, de multe ori, telefonul este folosit la școală și ca o mică armă prin care elevii se răzbună pe un coleg sau pe o colegă, printr-o filmare sau o poză care surprinde un moment nepotrivit pentru cel vizat, care sunt urcate apoi pe rețelele de socializare. Ai telefonul, poți filma oricând, orice coleg în diverse ipostaze. E foarte periculos”, a declarat Ovidiu Drăgănescu.

La ultima ședință a Colegiului prefectural, la care a participat și inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea, ideea interzicerii utilizării telefoanelor în incinta școlii a suscitat un interes mai viu între autorități pe această temă, conturându-se probabilitatea ca utilizarea telefoanelor în școlile din Timiș să fie interzisă pe toata durata programului școlar, nu doar în timpul orelor. Acest lucru ar putea fi cuprins inclusiv în contractul educațional al școlilor, printr-o clauză specifică. Refuzul semnării contractului educațional de către părinți, reprezentanți legali etc. se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei (art. 148 alin.1, lit. a, din Legea 198/2023).

”Cred că putem începe un demers în acest sens. Elevii se filmează și în pauze, după cum am văzut cu toții, și de aici o serie de situații conflictuale. Domnul subprefect Ovidiu Drăgănescu, la Colegiul prefectural care a avut loc în urmă cu două săptămâni, a ridicat problema aceasta. Am putea introduce în contractul educațional care urmează să fie semnat între părinți și școală și în Regulamentul de ordine interioară al școlii interzicerea utilizării telefonului pe parcursul perioadei în care elevul e la școală. Dar ne așteptăm și la obiecții din partea unor părinți care se împotrivesc unei astfel de încercări de a schimba lucrurile”, a afirmat inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea.

Răspunzând unei solicitări pe acest subiect, trimisă recent de redacția noastră, Ministerul Educației a precizat că interdicția utilizării telefonului mobil pe tot programul școlar, incluzând și pauzele, este reglementată în mod clar în Legea 198/2023.

Astfel, în art.106 din Legea 198/2023, se prevăd următoarele:
Alin. 4: ”Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.”

Or sintagma ”perioada desfășurării cursurilor”, așa cum este menționată în articolul indicat, se referă la întreg intervalul de timp petrecut de elevi în școală, nu doar cel din ore. Acest lucru se deduce inclusiv din intenția legiuitorului de a extinde interdicția și la spațiul extrașcolar în care se desfășoară activități educaționale.

Elevii cu CES (cerințe educaționale speciale) sunt exceptați de la această interdicție, din cauza nevoilor pe care le au, comunicarea cu părinții fiind, de multe ori, necesară pentru ei.

Interdicția se poate aplica inclusiv la nivel liceal. Potrivit alin. 5 al aceluiași articol, ”În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.”

CITEŞTE ŞI: Incident în vestul țării: 24 de autoturisme parcate, cu anvelopele tăiate

Potrivit alin. 7 al art. 106, nerespectarea interdicției utilizării telefoanelor de către elevi ”poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *