În numele Sfântului Florian… Pentru că nu demult, în 13 septembrie, a fost Ziua Pompierilor din România, reprezentanții Muzeului Național al Banatului au ales să prezinte iubitorilor de istorie o nouă piesă valoroasă din patrimoniul instituției, dimpreună cu povestea legată de ea.
„Ne scoatem pălăria în fața celor care își pun viața în pericol pentru ca noi să ne putem bucura de siguranță. Da, a fost ziua pompierilor, acei oameni care știu că, atunci când toți ceilalți fug de foc, ei trebuie să alerge spre el. Eroi discreți, ei poartă nu doar uniforma, ci și un soi de demnitate aproape intimidantă.
Când te uiți la steagul Comandamentului Pompierilor Voluntari din Timișoara – Cetate, 1898, simți că e mai mult decât o simplă bucată de stofă roșie, cu un Sfânt Florian gata să stingă un incendiu imaginar. Este un simbol al unor vremuri în care deviza <<Unul pentru totu și totu pentru unul>> nu era doar un slogan, ci un mod de a trăi. Materialul țesut cu grijă, mătasea roșie și motivele florale sunt doar detalii. În spatele lor stă o întreagă istorie a curajului și a spiritului de sacrificiu.
În 1716 a început totul… Imaginează-ți Timișoara la începutul secolului al XVIII-lea, un oraș habsburgic proaspăt cucerit, cu hornuri de lemn și lut care păreau să strige <<foc!>> la fiecare adiere de vânt. Generalul Wallis, cu simțul practic al unui militar adevărat, decide că e cazul să impună niște reguli. Fiecare cetățean să aibă un butoi cu apă și o scară în casă. Sună banal, dar a fost o măsură vitală într-un oraș gata să ia foc la orice scânteie.
Fast forward către 1895, când Szabady Frigyes, comandantul pompierilor voluntari, și-a mutat biroul din magazinul personal într-o încăpere a magistraturii. Nu părea mare lucru la vremea respectivă, dar în 1905 avea să apară o adevărată <<Cazarmă>> în Josefin. Un sediu demn de numele lor, un loc unde pompierii erau pregătiți să înfrunte orice flacără cu o disciplină militară și o promptitudine elvețiană.
Pentru că a fost Ziua Pompierilor, ne uităm înapoi cu respect și ne înclinăm în fața celor care au stins focuri nu doar în case, ci și în inimile celor loviți de tragedie. Ziua lor un omagiu pentru acei oameni care, între două apeluri de urgență, își șlefuiesc devotamentul și își ascut curajul. Iar noi, la Muzeul Național al Banatului, ne mândrim că le păstrăm vie memoria și le onorăm istoria.
Pompierii nu sunt doar salvatori. Sunt gardienii focului, cei care știu să danseze la limita dintre distrugere și protecție.
CITEŞTE ŞI: Fermierii trebuie să semneze cererile de plată până la data de 30 septembrie
Steagul Comandamentului Pompierilor Voluntari Timişoara-Cetate, 1898 aparţine Muzeulul Banatului Timişoara, Secţia de Istorie, Fond memorialistic, istoria pompierilor. Are numărul de inventar 6038, este datat 1898, iar manufactura este necunoscută. Dimensiunile lui sunt 180 X 115 cm şi este confecţionat di material textil în ţesătură jaquard, tip damasc,cu broderie, fir metalic, aţă din mătase naturală, colaj textil, şnur ornamental, lemn, alamă şi plăcuţe gravate”, au explicat specialiştii de la MNaB.