În fiecare oră, un român moare de cancer de plămân. Avertismentul de la Timișoara

În fiecare oră, un român moare de cancer de plămân. Avertismentul de la Timișoara

În fiecare oră, un român moare de cancer de plămân. Avertismentul de la Timișoara.

Ieri, de Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului pulmonar, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara au tras un nou semnal de alarmă pentru implementarea unor programe de screening, pentru că statisticile spun că, în fiecare oră, un român moare de cancer de plămân.

CITEȘTE ȘI: Regal culinar și muzică bună într-o comună de lângă Timișoara

„Campanii de conștientizare a simptomelor acestei boli, campanii de screening și programe de prevenție. Sunt câteva dintre modalitățile de reducere a mortalității în cazul cancerului pulmonar. Din păcate, nu doar în România, ci și la nivel european, pașii care se fac în această direcție nu sunt foarte mulți.

Cancerul pulmonar se numără printre cele mai agresive forme de neoplazii. În fiecare an, în România peste 10.000 de persoane mor din cauza acestei maladii. Mortalitatea ridicată este cauzată, însă, nu doar de agresivitatea acestei forme de cancer, ci mai ales de faptul ca majoritatea pacienților se prezintă în stadii avansate de boală. Iar cei mai mulți au dezvoltat deja metastaze.

Șansele de vindecare în acel moment sunt foarte reduse. Se spune că în cele mai multe cazuri cancerul pulmonar nu dă simptome evidente care să determine o persoană să meargă la un consult medical.

O tuse, însă, care ține mai mult de trei săptămâni, o febră care nu se remite cu antitermice, hemoptizia, acea expectorație cu sânge, o durere pectorală persistentă, o scădere în greutate sunt doar câteva dintre semnalele de alarmă care trebuie să ne trimită de urgență la medicul penumolog. Dar, din pacate, oamenii le trec cu vederea și, când decid să ceară un consult de specialitate, cancerul este deja într-un stadiu avansat”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

În unitatea sanitară, medicii încearcă să implementeze un program local de screening „low dose CT” prin care să depisteze cancerul într-o formă incipientă. Beneficiarii acestui program sunt fumătorii pentru că peste 80 la sută dintre pacienții cu o afecțiune oncologică pulmonară sunt din această categorie.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *