În căutarea celor două statui furate, poliţiştii au descoperit un alt bust sustras

În timp ce poliţiştii locali păzesc rondurile cu flori şi pereţii clădirilor ca să nu fie desenaţi cu graffiti, hoţii îşi fac de cap prin Timişoara şi sustrag statui. Două busturi de bronz, unul reprezentându-l pe Victor Babeş, iar altul pe doctorul Aurel Cândea, primul director al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega, au fost furate în decurs de două zile.

Ambele statui figurează pe lista monumentelor istorice ale Timişoarei, acestea fiind realizate de renumitul sculptor Romulus Ladea, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români ai secolului al XX-lea.

Bustul lui Victor Babeş se afla în faţa Institutului de Sănătate Publică, de pe bulevardul cu acelaşi nume, iar al lui Aurel Cândea în faţa Clinicii Bega. Potrivit celor declarate de Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş, valoarea estimitativă a fiecărei sculpturi este în jur de 20.000 de euro.

Ambele busturi au fost realizate în anii ’30, având o masă de cel puţin 70 de kilograme.

„E greu de imaginat că hoţii au reuşit să fure aceste sculpturi, având în vedere greutatea lor. De asemenea, mă întreb de ce busturile nu erau fixate mai bine pe socluri?”.

Cel care a descoperit lipsa primului bust, cel reprezentându-l pe doctorul Aurel Cândea, a fost Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişoara: „Duminică, la ora 17,30, când am ajuns la clinică am observat că statuia lipseşte.

Am întrebat-o pe femeia de poartă, care mi-a confirmat că sculptura nu mai este şi apoi i-am anunţat pe poliţiştii de la Secţia 2, care au venit rapid şi au început să efectueze cercetări”.

Cel mai probabil statuile vor ajunge în centrele de colectare de fier vechi, ca urmare s-a luat legătură cu şefii acestor centre.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la furtul a două busturi de pe bulevardul Victor Babeş. Primul a fost sustras duminică, iar cel de-al doilea în cursul zilei de luni de către persoane necunoscute.

S-a deschis un dosar penal pentru identificarea şi tragerea la răspundere a făptaşilor. Până acum, hoţii nu au fost identificaţi”, a declarat Ancuţa Morariu, de la biroul de presă al IPJ Timiş.

În căutarea celor două statui, poliţiştii au reuşit la un centru de colectare a fierului vechi să descopere o statuie de bronz făcută bucăţi şi transportată acolo, se pare, de trei rromi.

Anchetatorii au dus la secție bucățile de bronz şi când au început să le aranjeze au avut surpriza că era bustul lui Emanuil Ungureanu şi aceasta sustrasă săptămâna trecută, din faţa Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”. Obiectul de artă din bronz a fost făcut bucăți cu flexul de hoții care au fost deja identificați.

Încă din noaptea de luni spre marți, polițiștii au început să îi caute și nu este decât o chestiune de timp până când cei trei suspecți vor fi prinși.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns