În Caraș-Severin, disponibilizările depășesc noile oferte

someri

Plasat, de peste două decenii, într-un nefericit top al celor mai sărace județe ale țării, Caraș-Severinul continuă să aibă parte de o situație deloc de invidiat pe piața muncii.

Principalul angajator, combinantul siderurgic din Reșița, va proceda, la sfârșitul lunii viitoare, la o nouă tranșă de disponibilizări colective, după ce a început sezonul estival cu o altă reducere a personalului angajat.

Potrivit reprezentanților societății, numărul salariaților care-și vor pierde locul de muncă va fi de circa o sută, combinatul urmând să păstreze o mie de angajați, adică mai puțin de o zecime din câți avea cu două decenii în urmă.

Disponibilizările din fosta citadelă siderurgică a Banatului de Munte nu sunt singurele de pe piața muncii din județul sud-bănățean, ele depășind în mod constant oferta de noi locuri de muncă.

Spre exemplu, la începutul acestei săptămâni, AJOFM Caraș-Severin înregistra doar 30 de noi slujbe pentru personal calificat, oferite de un număr de 26 de agenți economici din tot județul – în timp ce pentru intrarea pe piața muncii, prin programele de ucenicie, la care s-au înscris peste 170 de doritori, nu există nici un loc disponibil.

Comprimarea cronică a pieței muncii din județul sud-bănățean se amplifică de la an la an din cauza efectului său demografic direct – scăderea populației ca efect al migrarii profesionale, care a decimat mediul urban, într-o singură generație, cu aproape 80.000 de oameni – descurajând investițiile, dependente atât de forța de muncă disponibilă, cât și de piața de desfacere.

În același timp, Banatul de Munte nu mai constituie o sursă de compensare a deficitului de pe piața muncii din județul Timiș, întrucât oferta salarială de aici nu este suficient de mare pentru a compensa costurile cu naveta sau strămutarea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *