În 2016, numai proprietar să nu devii!

birocratie

Ferească Sfântul să-ţi cumperi o locuinţă în anul acesta! Noul Cod fiscal (periodic, românii au parte de câte un nou Cod fiscal), care a intrat în vigoare la începutul acestui an, vine cu o serie de reglementări care au menirea să-i zăpăcească şi mai mult pe contribuabili.

Trebuie să fii expert

Una dintre modificările adoptate de noul act legislativ se referă la declaraţia fiscală pe care noii proprietari trebuie să o completeze şi să o înregistreze la primăria pe raza căreia se află imobilul cumpărat. Documentul respectiv este atât de complicat, încât ar trebui să fii exper în economie, ştiinţe juridice, matematică şi construcţii ca să poţi completa, fără greşeală şi fără să întrebi în dreapta şi-n stânga, declaraţia fiscală.

O sumedenie de date tehnice

Noul proprietar trebuie să cunoască, de exemplu, dacă clădirea cumpărată este rezidenţială, nerezidenţială sau cu destinaţie mixtă. Apoi, trebuie să ştie cu exactitate cum să împartă cifrele CNP-ului sau ale Codului de identitate fiscală în nenumăratele căsuţe trasate fără nici o logică. După ce termină de înşirat toate datele de identificare personală, adresa unde locuieşte, cea unde primeşte corespondenţa, precum şi alte informaţii cu caracter personal, noul proprietar mai are de completat şi o sumedenie de date tehnice despre imobilul achiziţionat, deşi, după cum se ştie de ani buni, unele dintre acestea (ca de exemplu anul de construcţie al clădirii sau suprafaţa utilă şi construită desfăşurată) nu sunt înscrise în actul de proprietate.

O răbdare infinită

Cu alte cuvinte, noul Cod fiscal le cere contribuabilor să furnizeze mai multe date despre imobile pe care, de fapt, instituţiile statului ar trebui să le cunoască mai bine (şi le cunosc, din moment ce acestea au tot fost depuse, de-a lungul timpului, de toţi proprietarii care s-au succedat). Pe lângă acestea, mai este nevoie de o răbdare infinită pentru completarea tuturor căsuţelor şi rânduleţelor care se întind pe două file, aceasta, evident, în condiţiile în care cei în cauză posedă toate cunoştinţele necesare. Practic, odată cu completarea celor două file ale declaraţiei fiscale, noul proprietar poate afirma, cu mâna pe inimă, că a scăpat de o povară…

Portofelul, mai uşor…

Iar după ce deschide larg portofelul (anul acesta aduce majorări de impozite), se poate declara mai uşurat şi în această privinţă. {i dacă adăugăm faptul că şi funcţionarul are obligaţia de a introduce aceleaşi date în calculator, putem concluziona că România anului 2016 a pierdut startul în secolul vitezei şi al informatizării!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În 2016, numai proprietar să nu devii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *