Importurile masive au ieftinit carnea de porc. Ce se întâmplă în Timiş şi Caraş-Severin

carne de porc

Decembrie nu e doar luna cadourilor şi a bilanţurilor, ci şi a tăierilor de porci. Din moşi-strămoşi, în gospodăriile ţăranilor români se aud, în această lună, guiţaturi îndelungi, printre miros de sânge proaspăt şi zgomotul produs de pârlitoarele conectate la buteliile de aragaz.

Este o perioadă plăcută, în care tradiţia se îmbină cu bucuria deliciilor culinare, a şoricilor, jumărilor şi muşchiuleţului de porc. De la o vreme, însă, zarva s-a mai domolit, porcii de Crăciun s-au cam înjumătăţit, dar tradiţia se menţine, totuşi, în pofida ofensivei tot mai accentuate declanşate de marile lanţuri comerciale.

De data asta, se observă o ieftinire a cărnii de porc, dublată de oferte tot mai numeroase şi mai sofisticate cu care ne ademenesc supermarketurile. Din această cauză, asistăm la o ieftinire de doi-trei lei/kilogram a cărnii de porc, în ciuda semnalelor alarmiste transmise în urmă cu două-trei luni. Cum explică specialiştii acest fenomen?

„Două lucruri foarte importante trebuie reţinute. În primul rând, ne confruntăm cu importuri masive de carne de proc, îndeosebi din Spania, Germania şi Polonia, dar şi din alte ţări. Evident că acest lucru duce la dezechilibrarea balanţei comerciale. Culmea, nici măcar abatoarele româneşti din Timiş sau Caraş-Severin, cu excepţia celui din Dumbrăviţa, nu mai sacrifică porci autohtoni, ci preferă să aducă carcase sau alte segmente de carne din străinătate.

Ca urmare, a crescut consumul de carne de porc adusă din import. În al doilea rând, trebuie să avem în vedere şi sacrificarea porcilor din gospodăriile ţăranilor. În vremurile trecute, în luna decembrie să tăiau trei-patru milioane de porci, în timp ce acum numărul lor de-abia dacă mai ajunge la un milion şi jumătate.

S-a redus consumul de carne din porc, din motive de sănătate şi de îmbătrânire a populaţiei, dar şi pentru că un porc se creşte cu multe sacrificii, iar atunci şi ţăranul trebuie înţeles când cere 12-13 lei pe kilogramul de porc viu. Cu toate astea, nu se vinde, iar preţul a ajuns acum la 10 lei. Sunt fermieri care cresc câte 30-40 de porci şi nu au cum să-i vândă, îndeosebi pe cei mai mari de 150 de kilograme.

Trendul este în scădere, dar s-a mai domolit, iar căderea nu mai e atât de dramatică precum în alţi ani. Asta şi pentru că există o categorie de persoane din mediul urban, care preferă să cumpere porci de la ţărani, deoarece carnea este mai gustoasă decât cea de pe rafturile supermarketurilor. În acelaşi timp, şi ţăranii şi-au luat unele măsuri de creştere a animalelor şi se axează pe purcei de carne, pentru că lumea nu mai vrea multă slănină.

Să nu pierdem din vedere nici faptul că lumea nu mai cumpără din zonele care au fost afectate de pesta porcină africană. Din păcate, cam astfel stau lucrurile. Românul nu duce lipsă de carne de porc, dar e ciudat că, la producţia de cereale pe care o avem, ar trebui să fim prinicipalii exportatori de carne de proc.

În realitate însă, porumbul nostru merge în Spania şi luăm porci de acolo. Doar dacă se va realiza zootehnizarea ţării, aşa cum s-a promis, iar porcul va fi inclus în acest program, alături de bovine şi ovine, situaţia s-ar putea schimba”, a declarat Nicolae Oprea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *